Sűrű program vár kajakosainkra és kenusainkra: a legfontosabb a jövő héten kezdődő milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokság, mivel itt lehet biztosítani az ötkarikás játékokon való részvétel lehetőségét – mondta lapunknak Storcz Botond vezetőedző.

 
Storcz Botond vezetőedző: A kokain versenyidőszakban dopping - Fotó: Kovács Tamás

A kvalifikáció nem személyre szól, az adott nemzet szerzi meg az indulás jogát, és a hazai szövetség a válogatókon elért eredmények alapján jelöli ki az olimpián részt vevő versenyzőket. A kvótaszerzéshez általában a legjobb hatban kell végezni. Storcz Botond szerint, míg a négyeseknek mindenképpen Milánóban kell „beszerezni” a riói repülőjegyet, az egyes és a páros számokban még jövő év májusában Duisburgban lesz egy pótkvalifikációs verseny.

Rákérdeztünk a sportág újabb kokainos botrányára is: a két kokainozó válogatott, Csipes Tamara és Dombvári Bence májusban bukott meg a drogteszten, a második válogató után pedig a kajak 1000 méteren válogatott Kucsera Gábor drogtesztje lett pozitív, így ő sem indulhat a vb-n. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kokain amolyan feszültségoldónak, vagy doppingszernek számít. A vezetőedző válaszában így fogalmazott: „Szomorú, ami történt, és nagyon remélem, hogy mindez nem vet árnyékot a sportágra. A kokain »csak« a versenyidőszakban számít doppingnak, egyébként nem minősül annak. Kucsera helyett Kugler Attila áll starthoz 1000 méteren Milánóban.” Arra a kérdésünkre, hogy milyen reményekkel utaznak a vb-re, röviden ennyit mondott: „Annak örülnék, ha úgy, mint az elmúlt években, a legerősebb nemzetként jöhetnénk haza, és lenne annyi kvótánk, hogy jövőre ténylegesen ne legyen gátja a jó szereplésünknek.”

Ami pedig még az idei évet illeti, közvetlenül a vb után országos bajnokság lesz, majd Rió de Janeiróban szeptember 4–6. között kerül sor az előolimpiára. Az utazó csapat még nem végleges, de az biztos, hogy az olimpiai számokban Milánóban jól szereplő versenyzők mennek Brazíliába. A gyorsasági kajakkenusok idénye ezzel véget ér, viszont szeptember 11–13. között Győrben rendezik meg a maratoni kajak és kenu világbajnokságot, márpedig ezen a távon versenyzőink hosszú évek óta az élmezőnybe tartoznak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!