„Megbotlottam és szájjal nekiestem az ellenfelem vállának” – a FIFA szombaton napvilágra került jegyzőkönyve szerint ez Luis Suarez álláspontja a Giorgio Chiellinivel történt „afférról”, amely a videofelvételek és az olasz védő válláról készült fotók alapján egyértelműen szándékos harapásnak tűnik.

 
Suarez harapása - Igazságtalannak találják Suarez büntetését Uruguayban

A FIFA is így látta, ezért az uruguayi csatárt, visszaesőként, kilenc válogatott mérkőzésre és négy hónapig mindennemű futballtevékenységtől eltiltotta. Ez a legszigorúbb büntetés, amelyet a szövetség valaha kiszabott, az eddigi „rekorder” az olasz Mauro Tassotti volt, aki nyolcmeccses büntetést kapott, amiért az 1994-es világbajnokságon lekönyökölte a spanyol Luis Enriquét, akinek el is tört az orra. Azt a találkozót egyébként Puhl Sándor vezette, és az olasz–uruguayi meccs mexikói bírójához hasonlóan nem vette észre az esetet.

Suarez azóta már hazatért, a montevideói reptéren tömegek köszöntötték hősként, és több uruguayi politikus is a védelmébe vette. Igaz, ha ismerték volna a csatár fent idézett mondatát, talán inkább egy jövőbeli lehetséges riválist láttak volna benne…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!