Nem nagyon van ma olyan ember Magyarországon, aki ne tudná, hogy a labdarúgó-válogatott kijutott a jövő nyári Európa-bajnokságra. Magunkhoz térve az országos örömmámorból, kicsit előreszaladva, nézzük, mire lehet képes a csapat bő fél év múlva, Franciaországban.

A realitás jelenleg az, hogy az Eb-n a miénk lesz az egyik legszerényebb képességű csapat. Elvárni tehát nem illik mást, mint a tisztes helytállást, viszont álmodozni és bizakodni szinte kötelező. Annál inkább, mivel van példa arra, hogy egy kis- vagy középcsapat az Eb közben táltosodott meg. A közelmúltban egyértelműen Görögország diadala volt a legváratlanabb.

A hellénekkel senki sem számolt komolyan a 2004-es Eb-n, még azután sem, hogy a nyitómeccsen megverték a házigazda Portugáliát. Az akkori görög együttesből a legtöbben európai középcsapatokban vagy a hazai bajnokságban játszottak, erejüket sokkal inkább a csapategységből, mint az egyéni képességekből merítették. Szövetségi kapitányuk, Otto Rehhagel zárt, defenzív taktikájának, jókora szerencsének, no meg némi bírói segítségnek köszönhetően pedig nem csak a csoportból jutottak tovább. Az egyenes kieséses szakaszban kiverték a franciákat és a cseheket is, majd a döntőben újra legyűrték Portugáliát.

Van azonban ennél is meglepőbb sikertörténet. 1992-ben Dánia még a görögöknél is esélytelenebb volt. Nem mintha gyengébb csapat lett volna, mint a 2004-es görög, sőt csupán annyi volt a gond, hogy ki sem jutott az Eb-re. Jugoszlávia azonban a háborús események miatt nem tudott indulni, így a dán keretet a strandról hívták vissza a pályára.

Bár a skandinávoknál olyan világsztárok is játszottak, mint Schmeichel vagy Laudrup, győzelmük mégis meglepő volt, hiszen több erősebb csapat volt a mezőnyben, akik ráadásul többet is készülhettek a viadalra.

A fociban tehát mindig is volt hely az olyan „fekete lovaknak”, mint amilyen a magyar csapat is lehet. Ugyanakkor ne várjunk hasonlókat a mieinktől.

Mindenesetre jó látni, hogy révbe értek már olyan csapatok, amelyek hasonló rajtkockából indultak, mint most Storck együttese. Egy biztos, ha a pótselejtezőn nyújtott játékát tudja idézni a csapat, akkor nem fog szégyent vallani. 30 keserű, üres év után pedig már ez is felér egy kisebb diadallal!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!