Akár Szabó Gabriella éve is lehetett volna a 2017-es esztendő, ám a háromszoros olimpiai bajnok kajakosnak nem úgy alakult a szezonja, ahogy szerette volna. Kétszer is edzőt váltott, végül pedig sem a világ-, sem pedig az Európa-bajnokságon nem indul.

 
Szabó Gabriella rajongókkal - Fotó: Szalmás Péter

Az egyaránt anyai örömök elé néző Kozák Danuta és Csipes Tamara távollétében a 30 éves Szabó Gabriella lehetett volna az első számú magyar női kajakos. A riói játékokon szerzett páros és négyes aranyérem után edzőt váltott, elhagyta Tóth Lászlót.

„Úgy éreztem, hogy teljesen kiégettem magam az utolsó két-három évben, új edzőm pedig teljesen más szemléletben dolgozik. Radikális változást akartam a karrieremben, szinte alig ismertem őt, szóval merész húzás volt tőlem, de úgy érzem, hogy a várakozásoknak megfelelően alakul minden” – nyilatkozott az Origónak márciusban, amikor a már felvidéki Likér Péterrel készült a kaliforniai Newport Beachen.

A szlovákiai magyar edző azonban a szlovák férfi kajaknégyes trénere is volt egyben, és rövidesen kiderült, hogy a közös munka nem működik, ezért Szabó újra edzőt váltott: fiatalkori edzőjéhez, Simon Miklóshoz tért vissza.

„A riói eredménnyel nagyon elégedett voltam, rázós négy év volt, elfáradtam, és nem is tudtam ezt kiheverni teljesen” – magyarázta Szabó, hozzátéve, hogy a legutóbbi két betegsége alatt volt ideje átgondolni a helyzetét, és tudja, félgőzzel, félszívvel nem, csakis teljes erőbedobással lehet csinálni.

A szegedi Világkupán betegség miatt nem indult, aztán az első válogatón Fazekas-Zur Krisztinával párosban csak ötödikek lettek 500 méteren, így nem jutottak ki az Eb-re, az e heti világbajnoki válogatón pedig már el sem indult. Szabónak valószínűleg pihenésre van szüksége, és talán néhány hónapra el kell távolodnia a kajakozástól ahhoz, hogy újult erővel induljon ez azon az úton, amely a negyedik olimpiai bajnoki címéhez vezet.


28 érmet nyert
Szabó Gabriella olimpiákon, világ- és Európa-bajnokságokon eddigi pályafutása során, 2007 óta.
Az érmek nagy többsége arany, szám szerint 21.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!