Egy pillanatra mindenki játsszon el a gondolattal, hogy egy futballklub vezetőjeként 222 millió eurót költhet, és két lehetőség közül választhat: vagy a mostani Neymart igazolja le a csapatába, vagy a 8 évvel ezelőtti Cristiano Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso, Karim Benzema négyest.

 
Neymar átigazolása végleg felboríthatja a piacot - Fotó: Medi Taamallah, AFP


Biztosan akad, aki a 25 esztendős brazil csillag mellett tenné le a voksát, de a többség alighanem az utóbbi „csomagra” szavazna. Pedig a fenti 4 játékosért a Real Madrid 2009 nyarán összesen ugyanannyit, azaz átszámítva mintegy 67,5 milliárd forintot fizetett, amennyit most a Paris Saint-Germain utal át a Barcelonának az egy szem Neymarért cserébe.

Azon persze nem nagyon lehet csodálkozni, hogy az árak 8 év leforgása alatt alaposan felszöktek, a mostani összeg azonban már tényleg túlzás. Neymar előtt Paul Pogba volt az átigazolási rekorder, érte egy éve 105 millió eurót fizetett a Manchester United, míg Gareth Bale 2013-ban 101 milliójába került a Real Madridnak. Akkor ezek csillagászati pénzeknek tűntek, most viszont már úgy is fogalmazhatunk, hogy Pogba vagy Bale még egy „fél Neymart sem ér” – papíron legalábbis.

De nemcsak a francia fővárosban húztak bele a költekezésbe, mi több, a Neymar-üzlet ellenére sem a PSG költötte eddig a legtöbbet játékosokra idén nyáron, hanem a Manchester City. Pep Guardiola együttese mögött persze a többi angol klub sem akar lemaradni, a Premier League csapatai együttesen már több mint 1 milliárd eurót hagytak a piacon, és 3 hét még hátravan a nyárból.

Abból a nyárból, amikor a futballpiac alighanem végérvényesen átlépett egy határt – egyesek szerint egyenesen a józan ész határát.

B. ZS.







Az öt európai topliga klubjainak
idén nyári költései (millió euróban)
Premier League (Anglia) 1100
Serie A (Olaszor.) 733
Ligue 1 (Franciao.) 577
Bundesliga (Németo.) 473
La Liga (Spanyolo.) 368


Az idén nyáron legtöbbet költő
klubok listája (millió euróban)
1. Manchester City (angol) 240
2. Paris Saint-Germain
(francia) 238
3. AC Milan (olasz) 189
4. Manchester United (angol) 164
5. Chelsea (angol) 140

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!