A világhálón kutakodva a 27-szeres walesi válogatott labdarúgó, Gareth Bale személyi lapján meghökkentő aláírás ötlik az ember szemébe: posztja védő. Ezt a hibát! – rikkantanánk, ha nem tudnánk: a + számú mezt viselő futballista valóban hátvédként kezdte pályafutását, csak éppen a honlap kezelői elfelejtették frissíteni az információállományt azzal a cseppet sem elhanyagolható ténnyel, hogy Bale időközben előretört, a szó minden értelmében.

 
Gareth Bale

Először is védőposztját a balszélsőére cserélte, s „előmenetele” példásan alakul, olyannyira, hogy ma már Wales első számú támadója, akit a világfutball minden sztáralakulata szíves-örömest vinne angol klubcsapatától, a Tottenhamtől. Csakhogy, ahogy azt elöljárói hovatovább óránként leszögezik: – a 21 éves játékos nem eladó, még 30 millió fontért sem. Vagy ha netán mégis, kizárólag ennél horribilisebb összegért… Bale 18 esztendősen a szlovákok elleni – amúgy csúfosan, 5-1-re elveszített – Eb-selejtezőn szerezte a hazaiak egyetlen gólját: 20 méterről parádés szabadrúgással vette be a kaput. Ázsiója azóta is folyamatosan emelkedik, az elmúlt két hétben pedig már egyenesen az egekbe ugrott. Kezdte azzal, hogy a Bajnokok Ligájában címvédő olasz Internazionale otthonában, 4-0-s hazai vezetésnél, egymás után háromszor is eredményes volt, s bár végül 4-3-ra kikapott a csapata, a mesterhármasra felkapta a fejét a (foci) világ. Ezen a héten pedig, a keddi, londoni visszavágón a Tottenham azért tudott 3-1-re nyerni, mert Bale parádézott, ellenállhatatlanul cselezett, a balszélen el-elrobogva ördöngös trükkjeivel egyfelől az őrületbe hajszolta, másfelől a nevetség tárgyává tette az amúgy a világ legjobb védői közé tartozó brazil klasszisokat, a megkerülős cselnek is áldozatául esett Luciót és Maicont egyaránt. Ja, és adott két pompás gólpasszt, még ha maga ezúttal nem szerzett is gólt. Itt az új csodacsatár – lelkendezhetnénk, de azért várjunk még a felmagasztalással, csak rögzítsük az alaphelyzetet: hatalmas tehetség bontogatja szárnyait a londoniaknál. Olyan, akiről momentán annyit tudni, hogy 2007-ben 10 millió fontért érkezett a Southamptontól, és – amint azt láthattuk – technikailag bámulatosan képzett, szélvészgyors labdával együtt is, szinte felrúghatatlan, és ha egyszer elindult, gyakorlatilag utolérhetetlen. „Taxit Maiconnak!” – követelték a tréfás kedvű Tottenham-hívek a Bale-hez képest csigalassúnak tetsző szélsőhátvéd szenvedését látván. Megkockáztatható: a brazilon még az autó sem segített volna azon az estén. Az ifjú Gareth a legjobb úton halad – sőt száguld – afelé, hogy lekörözze méltán világhírű honfitársát, a Manchester United ikonját, a jóval 30 felett is zseniálisan futballozó Ryan Giggset.

 A Bajnokok Ligájának heti fordulója után az A-csoport élén a Tottenham (7 pont) győzelmével beérte az Intert (7). A B-csoportot a Lyon vezeti (9) a Schalke (7) és a Benfica (6) előtt. A C-csoportban a Manchester Unitedet (10) a Valencia (7) követi. A D-csoport élén a Barcelona (8), nyomában a Köbenhavn (7). Az E-csoportból a Bayern München már továbbjutott, miként az F-ből a Chelsea is, és közel áll hozzá a G-csoportot vezető Real Madrid. A H-csoport élén az Arsenal (9) és a Sahtyor Donyeck (9).

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!