A Zsivoczky házaspár sikeres többpróbázó. A férj, Zsivoczky Attila világbajnoki bronzérmes tízpróbában. Felesége, Zsivoczky-Farkas Györgyi néhány hete a pekingi világbajnokságon hétpróbában egyéni csúccsal, 6389 ponttal a hatodik helyen végzett és olimpiai kvótát szerzett.

 
 

– Hogyan választották ezt a sportágat?

Zsivoczky Attila: A szüleim atletizáltak, Györgyinek pedig olyan testnevelő tanára volt, aki kézilabdával és atlétikával foglalkozott. Mindkettőt kipróbálta és maradt az atlétikánál.
Zsivoczky-Farkas Györgyi: Attila édesapja olimpiai bajnok kalapácsvető, édesanyja sokszoros magyar bajnok magasugrásban, de nem a szülei „kényszerítették” az atlétika felé. A szüleim sem ösztönöztek semmire, beírattak egy testnevelő tagozatos általános iskolába, és ez alakult ki belőle.

– Miért döntöttek a többpróba mellett?

Zs. A.: Úgy éreztem, itt lehetek sikeres, az összetett versenyszámban a hozzátett munka többet jelent, mint bármelyik másikban, és összességében az elszántság és a kitartás többet nyom a latban.
Zs-F. Gy.: Több számban is ügyes voltam. Az iskolai versenyeken, diákolimpiákon, a korosztályos bajnokságokon is többpróbaversenyek voltak, és ennél maradtam.

– Melyik a kedvenc számuk, és van olyan, amelyet nem nagyon kedvelnek?

Zs. A.: Kedvencem a magasugrás, talán, mert abban voltam a legjobb. Legkevésbé a 400 méteres és az 1500 méteres futást szeretem, de azt is kezdem megszokni.
Zs-F. Gy.: Régebben mindig azt szerettem, amire ráéreztem, és ami jobban ment. Most már inkább egy egészként van a fejemben a hétpróba.

– Kinek az ötlete volt, hogy együtt dolgozzanak?

Zs. A.: Amikor Bakai József, Györgyi edzője már nem tudta tovább vállalni a felkészítést, felkért, hogy folytassam a munkáját. Akkor már a versenyzői pályafutásom vége felé jártam, nagyon szívesen vállaltam ezt a feladatot, és ezzel Györgyi is egyetértett.

– A családi életben ki a főnök?

Zs. A.: Nálunk demokrácia van, mindent megbeszélünk. Mindketten céltudatosak vagyunk, nem az érzelmek vezérlik a döntéseinket, hanem megpróbáljuk közösen megtalálni a legjobb utat.
Zs-F. Gy.: Nagyon jól kiegészítjük egymást. Attila, ha kell, szigorú edző, de nagyon jól működő kapcsolatunk van.

– Milyen eredményre számítottak a vb előtt?

Zs. A.: Én már sejtettem, hogy Györgyi képes az olimpiai kvalifikáció megszerzésére, az elért magas pontszám azonban számomra is meglepetés volt. Helyezésben nem gondolkodtunk, de azt tudtam, hogy ilyen teljesítménnyel a legtöbb világbajnokságon az első nyolcba lehet kerülni. A hatodik hely nem jelentett nagy meglepetést, de annál nagyobb örömöt szerzett.
Zs-F. Gy.: A verseny előtt nem szeretek helyezésekkel foglalkozni. Azt nagyjából lehet látni, mire lehetek képes, de az eredmény sok mindentől függ. Bemegyek a pályára, megcsinálom, amit tudok, az eredmény pedig utólag kiderül.

– Györgyinek ez lesz a harmadik olimpiája. Milyen reményekkel készülnek Rióra?

Zs. A.: Egy edzőnek a legritkább esetben kell fölfelé módosítania a célkitűzéseket, de hála égnek, ebben az évben ez van. A pontszámot szeretnénk tovább javítani, de minden Rióban dől el.
Zs-F. Gy.: Több pontot szeretnék elérni, mint a vb-n. A mezőny kiszámíthatatlan, ezért örülnék, ha megint bekerülnék a legjobb nyolc közé.

Címkék: atlétika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!