A kajakos Tótka Sándor az elmúlt években minden utánpótlás világversenyen a legjobbnak bizonyult.

 
Tótka Sándor (Fotó: Song Zhenping, MTI/EPA)

A tizenynyolc éves fiatalember ifjúsági olimpiai és világbajnok, háromszoros korosztályos Európa-bajnok, így nem meglepő, hogy ő lett a 2012-es év legjobb férfi utánpótláskorú sportolója. A gyomaendrődi fiú versenytáncosként kezdte, tízévesen a parkettről pártolt át a kajakhoz és hamarosan a Hármas-Körös legjobb „hajósa” lett. Nevelőedzője, Kovács Gábor irányításával egyre „messzebbre evezett”, majd amire a magyar kajak-kenu sport történetében még nem volt példa, 17 évesen bekerült a felnőtt válogatottba és 2011-ben részt vehetett a szegedi világbajnokságon. A negyedikes gimnazista minden reggel edzéssel kezd, a sulit egy rövid ebédszünet követi, majd folytatódik a tréning. A kisváros előnye, hogy nem kell hosszú utazásokat tennie az iskola és a Körös-part között, és főleg az, hogy érzi a felé irányuló szeretetet, amit másutt talán nem kapna meg.

Kérdésünkre, hogy milyen érzés volt a felnőtt válogatottban olimpiai és világbajnokok közé kerülni, elmondta: kedvesen fogadták, mindenben segítették, így azután hamar levetkőzhette a kezdeti elfogódottságát. Azt is nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy most Héraklész-díjas lett.

– Az eredménylistájából kiderül, hogy a 200 métertől az 1000 méterig minden távon lapátol. Melyik a kedvenc száma?

– A rövid sprintszámokat szeretem, a szívemhez legközelebb a 200 méteres szám áll, de bízom benne, hogy évek múlva a nagy versenyeken 1000 méteren is sikeres lehetek, mert ebben a sportágban azt tartják igazi kajakosnak, aki egy kilométeren a legjobb.

– A jóval idősebb versenyzők között három számot nyert a 2012-es ifjúsági kajak-kenu Eb-n. Melyik volt a legnehezebb?

– Az 500 métertől tartottam a legjobban, mert egészségileg nem voltam teljesen rendben, de ha nagy csatában is, végül sikerült a győzelem.

Címkék: Interjú, sport, kajak-kenu

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!