Az élet lassanként visszazökken a megszokott kerékvágásba. Az újságokban egyre kevesebb a világbajnoksággal foglalkozó hír, szaporodnak viszont a közelgő választással kapcsolatos fejtegetések. A turisták és a szurkolók jó része, úgy tűnik, még képtelen megválni Brazíliától.

 
 

A legragaszkodóbbak az argentinok, akik furcsa kettős viszonyt ápolnak a brazilokkal. Hamar elterjedt az interneten a videó, amiben argentin drukkerek népes csoportja énekel és táncol valamelyik riói parton a brazilok vereségén gúnyolódva. Elhamarkodott provokációjukkal csak annyit értek el, hogy még az a kevés brazil is a német csapat oldalára állt, akik egyébként valamiféle latin-amerikai szolidaritásból – a múltból jövő versengés ellenére is – szívesebben fogadtak volna egy bajnokot a saját kontinensükről. Különösen édes bosszúvá vált ezért a német győzelem, a csúfondáros dal pedig új szöveget kapott, ami most már az argentinokon köszörülte a nyelvét.

Az argentin–brazil viszálykodásra egyébként nincs megmagyarázható történelmi esemény, valószínűleg az egyedüli véleménykülönbség abból az eldönthetetlen kérdésből fakadhat, hogy vajon Maradona a jobb játékos vagy Pelé. Az argentinok mégis imádják Brazíliát, rengeteg Buenos Aires-i álma lecserélni nagyvárosi életét egy Rio melletti falucskára, az egész évi napsütésre és az óceán közelségére. Nem meglepő ezért, hogy körülbelül hetvenezren érkeztek a vb idejére és közülük sokan még annak ellenére sem szerettek volna hazatérni, hogy elfogyott a pénzük vagy elvesztették az irataikat. Nagyjából négyezren kempingeztek a karnevál idején használatos felvonulási téren a Sambódromóban, amit péntek délelőttig mindenkinek végleg el kellett hagynia. Sokuknak konzuli segítségre is szüksége volt, miután a kempingben vagy az óceánparton felvert sátortáborokban előforduló lopások miatt eltűnt az útlevelük. Az utólagos összesítések alapján a feltételezésekhez képest amúgy mégsem ugrott meg a bűncselekmények száma a korábbi hónapokkal összevetve, legalábbis, ami a zsebtolvajlást illeti. Az illegális jegykereskedelem a vb bűncselekményeinek hetven százalékát tette ki, és több mint hatvan külföldit állítottak elő ennek vádjával.

Az O Globo napilap szerint a külföldi sajtónak és a turistáknak a rendezvény végére megváltozott a véleménye a Brazíliában tapasztaltakról. Lényegesnek tartom, hogy a világsajtó nem hagyta figyelmen kívül a cseppet sem zökkenőmentes kezdetet, a heves tüntetéseket, a rendfenntartók kegyetlenségét, az összecsapott építkezéseket és azt a temérdek igazságtalan eljárást, ami sokszor egyedül a legszegényebb lakosokat érintette a vb kényelmes lefolyása érdekében.

Viszont ennél sokkal fontosabbnak látom a külföldi vendégek és újságírók személyes benyomásait a gyönyörű vidékekről, a brazilok vendégszeretetéről és kíváncsiságáról, a zenéről és a táncról, ami kultúrájukat átjárja, és az izgalmas brazil portugál nyelvről, ami még a legegyszerűbb szavakat is költészetté tudja varázsolni. Ezek az emlékek, remélem, életörömmel ruházzák fel a hazatérőket, amit megoszthatnak az otthoni környezetükkel.

Hiszen mindenki megérdemli azt a szeletke örök nyarat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!