Sokszor éri az a vád a magyar munkavállalókat, leszámítva persze a külföldre tartó fiatalokat, hogy nem elég mobilisak, még egy jobb ajánlat esetén is hezitálnak, ha az új célállomás földrajzilag messzebb esne. Ki tudja, talán éppen eléjük kívánt jó példát állítani a Magyar Labdarúgó-szövetség, amikor a héten Georges Leekenst nevezte ki a válogatott szövetségi kapitányává. A belga edző ugyanis minden, csak nem röghöz kötött: karrierje 33 éve alatt összesen 23-szor váltott kispadot, vagyis átlagosan még másfél évet sem töltött egy helyen. Ha jobb lehetőség kopogtatott nála, gyorsan továbbállt.

 
Georges Leekens mutatja meg a helyes utat? - Fotó: Khaled Desouki, AFP

Az MLSZ ehhez képest optimista volt a tárgyalások során, Leekens szerződése ugyanis 2 évre szól, de ha sikerül kivívni a 2020-as Európa-bajnoki részvételt, meghosszabbítják a torna végéig. A bejelentést főként csodálkozás fogadta, mert miután az elmúlt hetekben olyan nevek is hivatalosan érdeklődtek a poszt iránt, mint Giovanni Trapattoni, a szurkolók többsége alighanem „nagyobb névre” számított.

Tény, hogy a 68 esztendős Leekens nem tartozik a világ edzőinek élvonalába, amit jól jelez, hogy a magyart megelőzően a ruandai kispadra pályázott, de a parányi közép- afrikai országban helyette inkább egy olyan német edzőre szavaztak, aki előtte 8 évig nem irányított egyetlen csapatot sem.

Apropó, németek. A távozó Bernd Storck a napokban a Westdeutsche Allgemeine Zeitung nevű napilapnak nyilatkozott, amelyben elmondta, magyar kapitánysága során az volt a fő probléma, hogy az elvárások nem egyeztek a realitással, ami túl nagy nyomást jelentett.

Ami az elvárásokat illeti, azok Leekens érkezésével sem lettek kisebbek, az MLSZ kimondott célja a 2020-as Eb-szereplés, már csak azért is, mert három csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek Budapest ad majd otthont. A 2020-as kontinenstornára vezető úton az első tétmeccsek csak jövő ősszel következnek, addig Leekens, mint mondta, csak ismerkedik a honi labdarúgással. Az első benyomásait jövő csütörtökön szerezheti, amikor a válogatott barátságos meccsre Luxemburgba utazik, majd 5 nappal később Costa Ricát fogadja. Ezeken a találkozókon megbízott kapitányként még Szélesi Zoltán irányítja az együttest.

Az új kapitány személye egyébként a hírek szerint csak a közvélemény számára volt meglepő, a színfalak mögött néhányan már tudták, hogy az MLSZ régóta „fel akar szállni a belga vonatra” – legkésőbb azóta, hogy a válogatottjuk a tavalyi Eb nyolcaddöntőjében 4-0-ra elgázolta a mieinket. A belgáknál kétségkívül most érhet csúcsra egy kivételesen tehetséges generáció, amelyet a jövő évi vb – nem is annyira – titkos esélyesének tartanak, így nem csoda, hogy sokan kíváncsiak a receptre. Márpedig, Csányi Sándor MLSZ-elnök szavait idézve, a többek között Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Dries Mertens vagy épp Thibaut Courtois fémjelezte alakulat alapjait éppen Leekens rakta le, amikor 2010 és 2012 között hazája nemzeti csapatát dirigálta. Való igaz, a most a fél világ által csodált gárda tagjai közül többen az ő idejében lettek alapemberek, Mertens, De Bruyne vagy Christian Benteke pedig egyenesen nála debütált a válogatottban.

Talán nem túlzás úgy fogalmazni, ha a magyar válogatott élén, mondjuk csak 1 hasonló kaliberű felfedezettje lenne, már megérte…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!