Hamarosan az eddiginél is sikeresebb időszak kezdődhet számunkra a kajak-kenu sportban, nemrég ugyanis kiderült, hogy a 2020-as olimpián párosban és egyesben országonként a korábbi 1 helyett 2 egység is indulhat. Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint ezért most az egyik legfontosabb cél minél több női versenyző „tűzben tartása”. A kapitány lapunknak nyilatkozva azt is elmondta, mire lesz még érdemes figyelni az idei év főversenyén, a portugáliai Montemor-o-Velhóban jövő szerdán kezdődő világbajnokságon.

  -
  -
- – Kép 1/2

– A júniusi Európa-bajnokságon 15 éremmel első helyen végeztünk az éremtáblázaton. A világbajnokságon mi az elvárás?

– Azt gondolom, hogy tíz érem reális cél. Annak tudatában, hogy egyre erősebb a nemzetközi mezőny, többet nem is nagyon szoktunk tervezni, nem is gondolom, hogy kéne.

– Mi volt a legnagyobb kihívás a válogatásnál? 

– Ki kellett találni, mi az ideális válogatási rendszer, amely alapján az új olimpiai versenyszámban, a férfi kajak 500 méteren össze tudjuk állítani a négyest, mert a tavalyi vb-n nem kerültünk döntőbe. Bár az idei még nem kvótaszerző világbajnokság, de már most el kell kezdeni építeni egy egységet. A férfi kajakmezőnyben egy különleges válogatót rendeztünk, erre 400 m egyesben került sor, időben ez áll a legközelebb az 500 m férfi négyeshez, és az eredmények alapján kiválasztottunk nyolc versenyzőt, akik két egységben különböző összeállításban végigversenyezték a két világkupát. Végül az Eb eredményét is figyelembe véve Portugáliában Tótka Sándor, Dudás Miklós, Molnár Péter és Kuli István ül majd a hajóban.

– A legnagyobb érdeklődést az évek óta győztes női négyes összeállítása váltja ki. Most Kárász Anna, Kozák Danuta, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra alkotja a csapatot. Ez hogyan alakult ki?

– Az egyesben nyújtott teljesítményeket néztük, a négy legjobb egyéni versenyző ül a csapathajóba. Azt is figyelembe kellett venni, hogy hosszú távon akár hét-nyolc olyan női versenyzőt tartsunk mozgásban, akikkel majd a kvalifikációs vb-re, illetve az olimpiára el tudunk jutni. Az új szabályok szerint ugyanis az olimpián párosban és egyesben nemzetenként az eddigi 1 helyett 2 egység is indulhat, ezért szeretnék minél több női versenyzőt építeni. Természetesen azokat is, akik most felmerülhettek volna a négyes összeállításánál, gondolok itt például Csipes Tamarára, de ebben a stádiumban jobb döntésnek látszott, hogy Bodonyi Dórával menjen a négyes, akinek az egyes teljesítménye jobb volt idén.

– Az Eb mezőnyéhez képest a vb-n kik szólhatnak bele az érmeink sorsába? 

– Női kajakban például van egy nagyon erős új-zélandi vonal, tavaly négy érmet is nyertek az olimpiai bajnok Lisa Carringtonnal az élen. Az ausztrálokat nézve a férfiaknál a kajak 1000 m páros lehet erős, a kajak 1000 m egyesben pedig Murray Stewarttal kell számolni, de azt gondolom, ha Kopasz Bálint jó formában van, az ausztrál versenyző nem jelent neki kihívást.

A kapitány kedve nem felhőtlen, mert a napokban a Mozgi Milán, Somorácz Tamás kajakpáros egyik tagját a Magyar Antidopping Csoport eljárás alá vonta. A kiadott közlemény szerint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a szabályzatnak megfelelően az érintett sportoló versenyzési engedélyét felfüggesztette, de az eljárás befejezéséig további nyilatkozatot nem tesz. A férfi kajakpárosok versenyében így 500 méteren Tóth Dávid és Kulifai Tamás, 1000 méteren pedig Noé Bálint és Ilyés Róbert indulhat Portugáliában.

Címkék: kajak-kenu

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!