A magyar válogatottól a pénteki, románok elleni vb-selejtezőn látott, vagyis inkább nem látott játék alapján szinte hihetetlen, de mégsem a futballisták miatt kell ma leginkább szégyenkeznünk. Arra ugyanis jó ideje ott vannak azok a szélsőséges, magukat ultráknak nevező huligánok, akik a bukaresti útjuk során is – ahova saját bevallásuk szerint Erdélyt visszafoglalni mentek – letették névjegyüket…

 
Fotó: MTI - AP

Miközben a mérkőzés előtti nap a radikálisok legnagyobb csoportját szállító különvonat a jól ismert irredenta, cigányozó és zsidózó rigmusok közepette még épphogy csak kigurult a Keleti pályaudvarról, a korábban elindult ultrákról már érkeztek a szégyenteljes hírek. Egy meccsre tartó társaság letért buszával az autópályáról, hogy a határhoz közeli Konyár település általános iskolájának főleg cigány diákjait fenyegessék. Az ijedtükben a padok alá bújó kisdiákok harsány gyalázása mellett többen sörösüvegeket dobáltak, és volt, aki levizelte az épületet. Szintén csütörtökön a már Sepsiszentgyörgyön tartózkodó szurkolók „Magyarország” feliratú fekete egyentrikóba öltözve megszállták a városközpont szórakozóhelyeit, hangoskodtak és rémisztgették a járókelőket. Egy csoportjuk bement a színházba is, ahol zajlottak a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál előadásai. Ott szóváltásba keveredtek a nézőkkel, kisebb összetűzés is kialakult, majd később az ultrák megvertek egy, a színházból kijövő helybéli magyar képzőművészt.

Nem maradt el a balhé akkor sem, amikor az említett különvonat megérkezett a bukaresti Északi pályaudvarra: a drukkerek egy része azonnal összecsapott a román csendőrökkel, akik gumibotokat és könnygázt vetettek be, több magyart előállítottak, majd buszokba terelték az agresszív tömeget. Az összecsapások később Bukarest történelmi belvárosában folytatódtak, ahol a drukkerek székeket dobáltak. A mérkőzés előtt pedig, már a stadionban, a magyar szurkolók megindultak a hazaiak irányába, a két tábor közé felállított fémkordonokat szétdobálták.

A helyi biztonsági erők megpróbálták őket visszatartani, de kevés sikerrel jártak, a rohamrendőrök viszont néhány pillanat múlva megérkeztek és visszaszorították a randalírozókat.

A fentiekre az sem mentség, hogy a román ultrák egyaránt partnerek voltak a gyűlölködő rigmusokban és a kisebb-nagyobb utcai csetepatékban.

Mindezek tükrében „kész szerencse”, hogy a meccs képe és végeredménye olyan volt, ami után már nem volt kedve senkinek balhézni. A magyar tábort csendőri biztosítás mellett buszokkal szállították a pályaudvarra, a különvonat incidens nélkül elhagyta a román fővárost, a rendőrök pedig azokat is elkísérték a város széléig, akik saját gépkocsival érkeztek. A román hatóságok tájékoztatása szerint mind az összecsapások után vérző sebekkel kórházba került, mind a rendbontás miatt őrizetbe vett szurkolók elhagyhatták az országot. Ők tehát, mint akik jól végezték dolgukat, hazajöttek – csak épp az erdélyi magyarok maradtak ott, ahol vannak, és isszák majd a levét annak, hogy valakik ismét sikeresen felkorbácsolták az indulatokat.

A román sajtó a találkozó előtt, némi gúnyos felhanggal persze, azon értetlenkedett, hogy a magyar szurkolók rendelkezésére bocsátott 5000 jegy közül hogyhogy csak 2800 kelt el. Hát ezért. Mert lehet ugyan, hogy lett volna ötezer olyan drukker, aki elkísérte volna a válogatottat Bukarestbe, de tudván, hogy kikkel kellene az úton és a lelátókon közösséget vállalni, inkább otthon maradt. És persze, mint minden ilyen alkalommal, meg lehet jegyezni, hogy a szélsőséges huligánok ámokfutásának semmi köze a labdarúgáshoz (ahogy a Bukarestbe utazók egy részét se érdekelte a meccs), csak sajnos ma Magyarországon gyakorlatilag ők jelentik a focimeccsre járókat.

A családok pedig, amíg nem érzik magukat biztonságban, nem térnek vissza a lelátókra, hiába szeretné ezt a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ). Az az MLSZ, amely egyébként a magyar szurkolók viselkedésével kapcsolatban egyelőre nem adott ki állásfoglalást. Még a mérkőzés előtt azt írták honlapjukon, a román féllel közösen sikerrel találtak megoldást arra, hogy „mindkét válogatott szimpatizánsai egymás elhivatottságát tiszteletben tartva, a Fair Play szellemében, biztonságban szurkolhassanak a mérkőzésen”. Hát, ez nem igazán jött be.

„Kérünk még stadiont, köszi” – írta egy kommentelő Orbán Viktor Facebook-oldalára, utalva a közelmúltban bejelentett, 120 milliárd forintnyi beruházásokra. Az hagyján, hogy jobb helyeken a támogatáshoz előbb eredményt kell felmutatni, ettől pedig nagyon messze vagyunk, de még a futballistáknál is méltatlanabbak az állami forintokra, a mi forintjainkra azok, akik jelen állás szerint birtokba vennék az új, méregdrága stadionok nézőterét.

Marad a számolgatás

„A magyarok sokkal rosszabbak voltak, mint vártuk” – állapította meg több román lap is a pénteki vb-selejtező után, márpedig ennél fájóbb bírálatot aligha kaphat egy csapat. A találkozó után a mieink közül Dzsudzsák Balázs volt a legönkritikusabb, aki azt mondta: „Vállalnunk kell mindenféle támadást a szurkolók részéről, és most csendben kell maradnunk, mert amit mondanak, arra nincs jó válasz.” Az első gól előtt hatalmasat hibázó, sokak szemében ezzel bűnbakká váló Guzmics Richárd pedig elmondta, azt beszélték meg a csapattal, hogy a mérkőzés elején átívelik majd a román középpályát, ő is ezt próbálta, csak épp rosszul találta el a labdát, amire Marica lecsapott, és bármilyen fura is ezt írni egy 2. percbeli jelenetről, de a későbbiek fényében ezzel el is döntötte a meccset – és egyben pontot tett a mieink továbbjutási álmaira, bár a matematikai esély még megvan…

„Sajnos a gyorsan bekapott első gól után nem tudtunk megújulni, habár máskor ez már sikerült. A legnagyobb gondot számomra és számunkra az jelentette, hogy a sérülések miatt fel kellett forgatni a védelmet, de az is tény, hogy ellenfelünk ezúttal minden csapatrészében fölénk nőtt, míg mi egyénenként sem tudtuk azt nyújtani, ami bennünk van. Nagyon remélem, hogy a pénteki fájó kudarc ellenére a szurkolók kijönnek kedden a stadionba biztatni minket az észtek ellen, erre nagy szükségünk van” – mondta lapunknak Egervári Sándor szövetségi kapitány, akinek a Sport Plusz című hetilap információi szerint veszélyben lehet az állása, helyét a pletykák szerint Mészöly Géza veheti át.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!