A 90 kilogrammos cselgáncsozó Tóth Krisztián a kétéves kvalifikációs sorozat végén a kvalifikációs ranglistán elért negyedik helyezéssel szerezte meg az olimpiai kvótát. A KSI fiatal dzsúdósa, aki a korosztályos versenyektől junior világbajnokként búcsúzott, 2014-ben a cseljabinszki cselgáncs-világbajnokságon ezüstérmes lett. Idén áprilisban a kazanyi Európa-bajnokságon is ezüstérmet szerzett, míg nemrég a budapesti cselgáncs Grand Prix-n legyőzhetetlennek bizonyult és a dobogó tetejére állhatott.

 
Tóth Krisztián - Fotó: Máthé Zoltán, MTI

– Egyszer azt mondta, hogy akkori szomszédjuk, Török Bódog, a női kézilabda-válogatott legendás szövetségi kapitánya vette rá a sportra, mert túl sok volt az energiája, szeretett birkózni és verekedni a többi gyerekkel. Nehéz embernek tartja magát?

– A súlyomból talán ez következne, de nem vagyok agresszív vagy barátságtalan, a tatamin kívül kenyérre lehet kenni.

– Hatéves kora óta dzsúdózik. Más sport nem is érdekelte?

– Azt nem tudom elképzelni, hogy másik sportot űzzek, de a focit nagyon szeretem nézni, hobbiként szóba jöhetne, mint ahogy a bokszot és birkózást is kedvelem.

– Nem kis meglepetést okozott, amikor 20 évesen világbajnoki ezüstérmes lett, és csak az olimpiai és többszörös világbajnok görög Iliász Iliadisz tudta megállítani a döntőben. Fájt a vereség?

– Nem volt bennem rossz érzés, mert igazán nem számítottunk ilyen eredményre, magamat is megleptem, szóval nagyon örültem az ezüstnek.

– A kazanyi Eb után viszont mintha csalódott lett volna. Váratlanul érte, amikor a döntőben a grúz ellenfele eldobta?

– Ez a sport szépsége, hogy az ember olyan helyzetekből is tud fordítani, amire senki sem gondolna. Én úgy éreztem, győzelemre állok, olyan fogást szedtem össze a grúzon, amiről váltig állítom, hogy tíz emberből kilenc nem tudott volna eldobni, de neki mégis sikerült. A döntő most elúszott, de majd Rióban visszaadom a kölcsönt.

– Jelenleg a világranglista harmadik helyén áll. Minden riválisa ott lesz az olimpián?

– Igen, a kvalifikációval eltelt két év alatt a mezőny nem sokat változott, új versenyzőre nem számítok, a sűrűjével pedig már találkoztam párszor.

– Milyen eredménnyel lenne elégedett?

– Az első három hely valamelyikével, de azon belül is a legfényesebbel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!