Csak a londoni, 2012-es olimpia előtt kapott igazán figyelmet az a tény, hogy az olimpikonok nemcsak érmeket gyűjtenek a versenyeken, hanem „bizonyos szempontból nézve” trófeákat is. Ám ezekről a trófeákról nem sok szó esik, sőt…

 
Hope Solo, az amerikai labdarúgó-válogatott ma már kétszeres olimpiai és világbajnoki aranyérmes kapusa

De íme, néhány beszédes adat: négy éve 16 ezer sportoló lakott a londoni olimpiai faluban, és a szervezők 150 ezer darab óvszert osztottak ki közöttük. A 2000-es, sydneyi olimpián még „csak” 70 ezer óvszert, de további 20 ezerre is igény támadt. A téli olimpiákon arányaiban még ennél kelendőbb volt az „angol ruha”: 2010-ben, a vancouveri játékokon 100 ezer kondom sem bizonyult elegendőnek – 7 ezer sportoló között osztották ki.

Persze a számok alapján alighanem tévesen következtetnénk arra, hogy a sportolók célja ezek szerint nem csak győzelem vagy a sportkarrier kiteljesítése, más okból is van miért küzdeniük azért, hogy kvalifikációt szerezzenek valamilyen téli vagy nyári olimpiára, de információk szerint a sportolók 70-75 százaléka nemi életet él a játékok alatt. Hogy a verseny előtt vagy után, az magánügy. Az olimpiák hálószobatitkaira amúgy is érvényes a Las Vegas-i mondás: „ami Vegasban történik, az ott is marad”.

Hope Solo (képünkön), az amerikai labdarúgó-válogatott ma már kétszeres olimpiai és világbajnoki aranyérmes kapusa még a pekingi olimpia után árulta el az ESPN magazinnak, mi is történik: „Ez egy életre szóló élmény, emlékeket szeretnél magaddal hazavinni. Legyen szó szexuális kalandról, bulizásról vagy a pályán elért sikerekről. Láttam szexelni embereket a szabadban. A fűben, az épületek között, a piszkos földön is.”

Az több mint biztos, hogy Rio de Janeiro óvszerekkel is készül az olimpiára, amely nem csak a nem kívánt terhességtől véd, de a betegségektől is. Ebben ugyanis nagy tapasztalatuk van: míg 2012-ben 3 millió óvszert osztottak szét a híres riói karneválon, tavaly már 70 milliót országszerte az ötnapos fesztivál idején. Megjegyzés: a 2016-os nyári olimpia tizenhét napos lesz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!