Csernoviczki Éva nemrég bronzérmet nyert az olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenyen Párizsban, és már a zsebében érezheti a riói repülőjegyet. Az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok cselgáncsozó jelenleg a hatodik helyen áll a világranglistán – és a harmadik olimpiájára készülhet.

 
Csernoviczki Éva - Forrás: Profimedia

– Hétévesen kezdett dzsúdózni Tatabányán. Édesapja, aki maga is cselgáncsozó volt, kezdetben nem örült a sportágválasztásnak.

– Korábban ez a sport a hölgyeknél nem volt annyira népszerű, és ő azt is pontosan tudta, hogy a sikerhez vezető út milyen rengeteg munkával és mennyi lemondással jár. Ez egy nehéz egyéni küzdősport, nincsenek társak a szőnyegen, akik segíthetnék a győzelmet. Mindenben igaza volt, de nekem akkor is ez az életem.

– Édesapja az edzője. Ez megkönnyíti a felkészülést?

– Nyilván olyan szempontból könnyebb, hogy jobban ismer engem, mint egy idegen ember, néha viszont nehezebb is együtt dolgozni, hiszen az érzéseket, a szülői kapcsolatot nem lehet teljesen kizárni.

– Kezdettől fogva a 48 kg-ban versenyez. Nehéz tartani a súlyát?

– Szerencsés alkat vagyok, bár minden versenyre fogynom kell 3-4 kilót. De ilyen szinten egy profi versenyzőnek ez már nem okozhat komoly problémát.

– A női cselgáncs 1992-től szerepel az olimpia műsorán és a sportág történetében ön az első magyar hölgy, aki érmet nyert az ötkarikás játékokon.

– Már 2008-ban, Pekingben is ott voltam a dobogó közelében, de végül a hetedik helyen zártam. Nagyon készültem arra, hogy a londoni olimpián még jobb helyezést érjek el.

– Londonban az első napon lépett a tatamira és a magyar csapat első érmét szerezte. Hogyan gondol ma erre?

– Egy biztos, azt a bronzmeccset, a győzelem pillanatát és az utána következő fantasztikus hangulatot soha nem fogom elfelejteni.

– Rióban a különböző súlycsoportokban 386 versenyző indulhat. Meddig lehet gyűjteni a kvalifikációhoz szükséges pontokat?

– A kvalifikációs időszak május 30-án fejeződik be.

– A többi súlycsoportban például Karakas Hedvig és Joó Abigél, a férfiaknál Tóth Krisztián, Bor Barna és Ungvári Miklós is jó helyen áll a kvalifikációs ranglistán, de több társuknak még nagyon meg kell küzdenie a kvótáért.

– Lesznek még fontos versenyek, áprilisban a kazanyi Európa-bajnokság, és még jó néhány kvalifikációs viadalra is sor kerül.

– Hogyan látja a riói esélyeket?

– A többiek nevében is elmondhatom, hogy mindnyájan azért dolgozunk és küzdünk, hogy minél többen ott legyünk az ötkarikás játékokon és sikeres olimpiánk legyen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!