Van egy fiatal hölgy, aki balkézről vette az Eb-döntőt. Ebben a kijelentésben azonban egy csepp rosszindulat sincs, mert Kisteleki Hanna, az Európa-bajnok női vízilabda-válogatott tagja igencsak kivette a részét az aranyos sikerből – és bal kézzel lövi a gólokat. A belgrádi Eb-n a lányok fényes győzelmükkel harcolták ki a riói kvótát. A húszas évei elején járó pólós második olimpiájára készülhet, 2012-ben Londonban már tagja volt az akkor negyedik helyen végzett magyar válogatottnak.

 
Kisteleki Hanna

– Kapott már néhány pofont a vízben?

– Nem néhányat, sokat. De ebben a sportágban ez gyakran előfordul. Amúgy nem szeretek verekedni, elvonná a figyelmemet. Inkább megúszásokkal és gólokkal „törlesztek”.

– A Kisteleki családban a labda hagyomány. Édesapja, Kisteleki István, a Vasas korábbi NB I-es labdarúgója, egy ideig az MLSZ elnöke is volt.

– A foci valahogy meg sem fordult a fejemben. Először úszni kezdtem a BVSC-ben, majd Dóra nővérem példáját követve, aki Athénben és Pekingben is olimpikon volt, áttértem a vízilabdára. Így jutottam ki Londonba is, ahol még fiatal csapatunk volt, de így is szép eredményt értünk el azzal, hogy a négy közé kerültünk. Nekem óriási élményt jelentett.

– Most milyen reményekkel utaztak Belgrádba?

– Bíztunk a jó szereplésben és minimum az olimpiai selejtezőtorna elérésében, bár titkon merészebb álmokat dédelgettünk a társaimmal és Bíró Attila szövetségi kapitánnyal.

– Az első meccs mindezt cáfolni látszott, hiszen kikaptak a hollandoktól.

– Viszont nem zuhantunk össze. Félretettük ezt a mérkőzést, kijavítottuk a hibákat. A jó csapatszellem és a bizakodó hangulat átsegített minket ezen a buktatón. Éreztük, hogy jól megy a játék, és fölfelé ívelő teljesítményt nyújtunk.

– Sokan féltették a csapatot, amikor kiderült, hogy a döntőben ismét a hollandokkal kerülnek szembe. Ez nem okozott görcsöt a finálé előtt?

– Az összetartozás élménye és az olimpiai kvalifikáció elérésének közelsége mindnyájunkat feldobott. A mérkőzés közben már meg sem fordult a fejünkben, hogy nem teljesülhet az álmunk. A hollandok erősen kezdtek, de a végére elfáradtak.

– Rióban a nőknél nyolc nemzet pólósai vehetnek részt a játékokon. Milyennek látja a riválisokat?

– Az európai csapatok közül a hollandoknak és az olaszoknak még meg kell küzdeniük az olimpiai kvótáért. Rióban minden bizonnyal ott lesz a világ- és olimpiai bajnok címvédő amerikai válogatott, és nagyon jók az ausztrálok, a kanadaiak is. Biztos, hogy kiélezett harc lesz az érmekért. Nehéz feladat vár ránk, de megoldjuk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!