Önzetlenül segítő teniszcsillag, bajba jutott rajongójának üzenő sztárfocista, és a nem elfeledett thaiföldi gyerekcsapat.

 

Tagadhatatlan, hogy a mára globális szórakoztatóiparrá változott élsportnak számos árnyoldala is van, de talán pont ezért jó látni, amikor a szebbik arcát is megmutatja.

Néhány napja bejárták a világsajtót a felvételek, amelyeken Rafael Nadal egy partvissal a kezében segít eltakarítani a szerdai áradás által hátrahagyott sarat a Spanyolországhoz tartozó Mallorca szigetén. Elsőre talán sokan azt gondolták, csak amolyan marketingfogásról lehet szó, és a teniszező röviddel a fotók elkészülte után már ki is ugrott a gumicsizmájából. És bár napjainkban a látszat sokszor tényleg köszönő viszonyban sincs a valósággal, ezúttal nagyobbat nem is tévedhettek volna a gyanakvók. A  mallorcai születésű Nadal ugyanis minden feltűnést kerülve érkezett a legalább 10 áldozatot szedő katasztrófa színhelyére, és talán ki sem derül, hogy önkéntesnek állt, ha az özönvíz nyomait megörökítő fotósok nem szúrják ki munka közben. A 17-szeres Grand Slam-győztes játékos más módon is segített földijein, megnyitotta ugyanis a néhány kilométerre lévő teniszakadémiája kapuit azok előtt, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat – a hírek szerint körülbelül száz embernek nyújtott átmeneti menedéket a létesítmény fedett csarnoka.

Természeti katasztrófákból most jócskán kijut a bolygónak, az utóbbi hetek legsúlyosabbja pedig az indonéziai földrengés és szökőár volt, ahol már 2000 fölött jár a halottak száma, és további 5000 embert eltűntként tartanak nyilván. A szörnyűség közepette az egyik szerencsés történet a 12 éves Rizkyé, aki egy internetkávézóban volt, amikor az összedőlő épület maga alá temette. Szerencséjére ki tudták menteni, és az egészet megúszta egy kartöréssel, családjára azonban alaposan ráijesztett, mert nem tudták, hová ment el hazulról, így sokáig nem találták a káoszban. Mikor kérdőre vonták, azt mondta, mindenképp meg akarta nézni imádott csapata, a Manchester City meccsének összefoglalóját az interneten. A történet eljutott Angliába is, a klub nevében pedig hamarosan Riyad Mahrez – aki, mint kiderült, Rizky kedvenc játékosa – kívánt videoüzenetben mielőbbi gyógyulást a kórházban fekvő rajongónak. A gesztustól alaposan elérzékenyülő srácnak meg is van a motivációja a gyors felépülésre, Mahrezék ugyanis egy dedikált mezt is küldtek neki, amit minden bizonnyal szeretne minél előbb játék közben magára ölteni.

És bár az említett Manchester Cityről is sok szó esik mostanság, az idei év leghíresebb focicsapatát az a tizenkét thaiföldi fiú alkotja, akikért nyár elején kis túlzással az egész világ aggódott, amikor edzőjükkel együtt 18 napra egy elárasztott barlangban rekedtek. Már a július 10-i kiszabadulásukkor szó volt róla, hogy a csapatot meghívják a futball-világbajnokság néhány nappal későbbi döntőjére, ám akkor még nem voltak olyan állapotban, hogy Moszkvába utazzanak. Most viszont ott lehettek egy nagyszabású sporteseményen, méghozzá a – magyar szempontból eddig páratlanul sikeres, lapzártánkig 8 aranyérmet hozó – Buenos Aires-i ifjúsági nyári olimpián, ahol a megnyitó ünnepségen külön köszöntötték őket. A 11 és 16 év közti fiatalok családjukkal együtt 5 napot töltöttek az argentin fővárosban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vendégeként. Thomas Bach NOB-elnök úgy fogalmazott, a „fogságukat” rendkívül bátran viselő fiataloknál jobban senki sem testesíti meg az olimpiai szellemet, hiszen bebizonyították, minden helyzetből van kiút és sosem szabad feladni a reményt.

 

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!