Amerika–Európa 8-6. Ilyen arányban jutottak be a legjobb 16 közé a labdarúgás két meghatározó kontinensének válogatottjai a mostani vb-n, a fennmaradó 2 hely pedig Afrikáé lett.

 
Spanyol szurkoló - Sok európai drukker nem hitt a szemének a csoportkör során

Ez már csak azért is kínos Európának, mert onnan 13, míg Észak- és Dél- Amerikából összesen is csak 10 válogatott kapott helyet a vb 32-es mezőnyében. Az európai térvesztés még úgy is váratlan, hogy a helyszínre való tekintettel azért sejtettük, érik majd meglepetések az öreg földrész képviselőit.

Mióta 1986-ban bevezették a nyolcaddöntőket, most először fordul elő, hogy egyetlen európai–európai párharcot sem rendeznek, azaz papíron még az is elképzelhető, hogy legjobb 8 között már nem lesz európai együttes – bár például Algériára Németország ellenében azért kevesen fogadnának. Szintén elgondolkodtató, hogy a világ négy legjobb bajnokságából (angol, német, spanyol, olasz) háromnak a válogatottja a csoportkörben ragadt, ami legalábbis töprengésre kell sarkallja e ligák döntéshozóit: a májusig tartó kőkemény vetélkedésben kifacsart játékosok többsége csődöt mondott Brazíliában.

Temetést persze még korai rendezni, hiszen, hogy messzebb ne menjünk, 4 éve ugyanígy csak 6 európai válogatott jutott túl a csoportkörön, aztán a dobogón mégis a spanyol, holland, német trió állt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!