Egy valamikori szupercsapat újraegyesülésének indult, de csúfos vége lett. A hétvégi Forma–1-es Szingapúri Nagydíjon válhat hivatalossá, amit régóta sejteni lehetett, és amit már mindenki tényként kezel: három év után elválnak a McLaren és a Honda útjai.

 
Fernando Alonso - Fotó: Herbert Pfarhofer, AFP

Az annak idején Ayrton Senna és Alain Prost jóvoltából 1988 és 1991 között négy vb-címet is besöprő McLaren-Honda újkori történelme finoman szólva sem volt méltó a fénykorhoz, a csapat ugyanis 2015 óta 5. helynél egyetlen futamon sem végzett előrébb. A vergődést jól szimbolizálja az a jelenet, amikor az idei belga futamon Fernando Alonso nemes egyszerűséggel kiállt a versenyből, mert megunta, hogy az egyenesben mindenki elmegy mellette.

A McLaren a hírek szerint jövőre Renault erőforrásokra vált, ami ugyan gyengébb, mint a Mercedes és a Ferrari motorok, de a Red Bull például képes volt idén is ütőképes autót építeni a Renault motor köré, amivel Daniel Ricciardo sorra gyűjti a dobogós helyeket. Tekintve, hogy a többség szerint az utóbbi évek sikertelenségéért elsősorban lassú és megbízhatatlan Honda motor volt a felelős, és a McLaren „nem felejtett el” jó versenyautót fejleszteni, Alonsóék is reménykedhetnek, hogy jövőre visszatérnek a legjobbak közé. Merthogy a bejelentéssel nagy valószínűséggel az is eldől, hogy a kétszeres világbajnok spanyol pilóta marad a csapatnál.

Alonso 2015-ben élete utolsó nagy lehetőségének nevezte a McLaren-Honda projektet, ám az végül csak három eltékozolt évet hozott, ami így, 36 évesen már meglehetősen nagy luxusnak tűnik. Saját bevallása szerint, és a Forma–1-ben mozgók nyilatkozatai alapján is, néhány jó éve azért még lehet.

Márpedig egy a dobogós helyekért harcoló Alonsóra a sportágnak is nagy szüksége van, hiszen egy idei, világméretű felmérés szerint a három sikertelen, sőt kínos év ellenére is ő számít a mezőny 2. legnépszerűbb pilótájának, alig lemaradva Lewis Hamiltontól, de megelőzve Kimi Räikkönent és Sebastian Vettelt.

A hétvégi Szingapúri Nagydíjon tehát főleg a McLarennel kapcsolatos hírek tartják lázban a száguldó cirkuszt, pedig a vbpontverseny is rendkívül izgalmasan alakul.

A vasárnap 14 órakor rajtoló, villanyfényes verseny előtt Hamilton 238 pontjával vezeti a világbajnoki tabellát, de Vettel mindössze 3 ponttal van lemaradva tőle.

A legnépszerűbb F1-es pilóták 2017
(A több mint 200 ezer szavazó hány százaléka
nevezte meg kedvenceként a versenyzőt)


1. Lewis Hamilton 20,7%
2. Fernando Alonso 18,3%
3. Kimi Räikkönen 14,3%
4. Sebastian Vettel 13,4%
5. Daniel Ricciardo 12,1%
6. Max Verstappan 7,4%

(Motorsport Network’s 2017
Global Fan Survey)

Címkék: Forma–1

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!