A Magyar Torna Szövetség tizedik alkalommal választotta az év legjobbjának az olimpiai és világbajnok Berki Krisztiánt, aki októberben Kínában, a nanningi világbajnokságon lólengésben szenzációs gyakorlattal végzett az első helyen, és ezzel megszerezte a harmadik világbajnoki címét.

 
Berki Krisztián - Fotó: Georgi Liszocki, MTI/EPA

– Egyik nyilatkozatában azt mondta, hogy a lelkének nagyon kellett ez a győzelem. Milyen reményekkel készült a vb-re?

– Nagyon bizakodó voltam, egy új gyakorlattal mentem ki és mindenképpen nyerni akartam, pedig nem volt könnyű a felkészülés, hiszen vállsérüléssel küszködtem. Szerencsére, a kezeléseknek köszönhetően végig tudtam csinálni a vb-t, de a fájdalmam erőteljesebb lett a verseny után. A világbajnokságon viszont, amikor a lóhoz léptem, nem gondoltam a sérülésre, csak arra koncentráltam, hogy hibátlanul mutassam be a gyakorlatomat.

– Olimpiai bajnok, hatszoros Európa-bajnok és háromszoros világbajnok, ami eddig csak Magyar Zoltánnak sikerült. Mi motiválja még?

– Nagyon szeretnék részt venni a riói olimpián. A nemzetközi szövetség szabályrendszere miatt nem lehettem ott Pekingben, így London volt az első ötkarikás játék, amelyen indultam.

– Mennyiben változott az elmúlt években a nemzetközi mezőny?

– Bár a Londonban ezüstérmes Louis Smith ezúttal nem fért be az angol vb-csapatba, az utódai is a világ legjobbjai közé tartoznak, az idei Eb-n is egy angoltól kaptam ki. Jövőre az Európa-bajnokságon és az októberi glasgow-i olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is nagy ellenfelek várnak rám, különösen az idei vb ezüstérmese, a horvát Filip Ude, de a bronzérmes francia Cyril Tommasone is komoly tudású, nagyszerű sportoló.

– Közismert, hogy rendkívül elegánsan mutatja be a gyakorlatait. Egy tornász ismerősöm azt mondta, ha Berki és az idei brit Európa-bajnok gyakorlatát összehasonlítják, a különbség olyan, mint amikor egy manöken és egy civil ember viseli a kabátot.

– Furcsa hasonlat, de nagyon örülök annak, hogy ezt sokan észreveszik, mert edzőmmel, Kovács Istvánnal nagyon odafigyelünk a gyakorlataim kivitelezésére.

– Az ország egyik legismertebb sportolójaként nehéz kezelni a népszerűséget?

– Sokan meglepődnek, ha összetalálkoznak velem. Ha megszólítanak, szívesen elbeszélgetek mindenkivel, én ma is ugyanaz vagyok, aki voltam, a lényeg, hogy az ember ne játsszon szerepet.

– Az élsportoló élete nem könnyű, szinte csak „levelező” tagja a családnak.

– Ez valóban így van, de ha csak lehet, megpróbálok minden időt a 11 hónapos kislányommal és a feleségemmel tölteni. Most nagyon készülünk a karácsonyra, mert ez lesz az első, amikor már hármasban ünnepelhetünk.

Kovács István szövetségi kapitányt, aki már húsz éve Berki Krisztián edzője is, arról kérdeztük, volt-e köztük feszültség, ha a teljesítmény elmaradt a várakozástól. „»Haragszom rád« nem volt – mondta lapunknak a kapitány. – Természetesen olyan pillanatok előfordultak, amikor valami valamelyiküknek nem tetszett, azonban náluk ez mindig előbbre vitte a dolgokat. Az idei év kicsit nehezebb volt, de végül mentálisan is sikerült jól »összerakni «, és Krisztián megint világbajnok lett.” A jövőt tekintve a legfontosabb közös céljuk, hogy ott legyenek a riói olimpián. Közbevetésünkre, hogy a bennfentesek szerint a mai lovas mezőnyben vannak olyan ellenfelek, akiknek a gyakorlata erősebb elemekből áll, mint Krisztiáné – így válaszolt: „Való igaz, hogy többen tartalmasabb gyakorlatot mutatnak be, de Krisztián eleganciája verhetetlen.”

 

Idén 57. alkalommal rendezik meg a Sportcsillagok Gálaestje, ahol a sportújságírók szavazatai alapján rangsorolják és díjazzák az év legjobb sportolóit, edzőit és szövetségi kapitányait. Hogy kik lesznek a győztesek, arra december 18-án derül fény, de azt azért sejteni lehet, hogy az UTE 29 éves tornásza az esélyesek között szerepel.

Címkék: tornász

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!