Lenne egy találós kérdésem. Mi az a teqball? Mivel olvasóink közül valószínűleg nem mindenki hallott róla, ezért a válaszra Blázsovics Ádámot kértük, aki nemrég a franciaországi világbajnokságon csapatversenyben Bányik Csabával ezüstérmet szerzett. Tavaly pedig aranyérmes volt a sportág első Világkupa-viadalán, amelyet Magyarországon rendeztek – nem is véletlenül.

 

– Mit érdemes tudni a teqballról? 

– Egy új sportágról, a pingpong és a lábtenisz kombinációjáról van szó. Az ötlet, amellyel Magyarország lepte meg a világot, Borsányi Gábortól és Huszár Viktortól ered, előbbi az egy éve megalakult nemzetközi szövetség elnöke is lett. A játékot a futballban használatos labdával egy speciálisan erre a célra tervezett asztalon játsszák, amelynek a közepén az asztaliteniszhez hasonló, de plexiből készült „háló” van, a két vége pedig a játékosok felé hajlik, így a labda mindig feléjük pattan. 

– Futballra épülő játék lévén, a kézzel érintés itt is tilos? 

– Igen, és az asztalhoz sem szabad hozzáérni. A szabályok szerint a játékos lábbal, fejjel és testtel maximum háromszor érintheti a labdát, mielőtt visszaküldi az ellenfél térfelére.

– Kiből lehet jó játékos? 

– Általában futballisták hódolnak ennek a sportágnak, én is öt évig rúgtam a labdát Sümegen, és három éve tértem át a teqballra. 

– Mostanában sokat utazik, több országban tart bemutatót. Milyen a nemzetközi fogadtatása az új sportágnak? 

– Szinte futótűzként terjed a világon. Tavaly Magyarországon, az első Világkupán is sokan voltunk, az idei vb-n pedig már 42 ország 91 sportolója indult. Ez hatalmas ugrás. Közönségünk is szép számmal volt, a döntőkön két-háromezer néző előtt folytak a küzdelmek. 

– Úgy tartják, hogy ebben a sportágban a magyarok dominálnak, most azonban a döntőben mind egyéniben, mind csapatban vereséget szenvedtek. Mi volt az oka? 

– Állítom, hogy a magyarok a legjobbak. Erős ellenfeleink voltak, elismerem, hogy megérdemelték a győzelmet, de valójában inkább mi vertük meg magunkat, mint ők minket, mert sajnos sokat hibáztunk.

– Elképzelhető, hogy rövidesen a hölgyek körében is népszerű lesz a sportág? 

– Nemhogy lesz, már most is az. A világbajnokságon a malajziai, a brazil és a svéd csapatban is volt női versenyző, egyelőre vegyes párosban. 

– A futballvilág egyik legendája, a brazil aranylabdás Ronaldinho is népszerűsítette a teqballt. Kik álltak még önök mellé? 

– A sportágnak vannak nagykövetei, a vb programjában többek között Robert Pirès világ- és Európa-bajnok francia válogatott labdarúgó, illetve Simão Sabrosa, a portugál válogatott egykori szélsője mérte össze tudását. 

– Hol lesz a következő nagy világverseny? 

– Ennek helyszínéről egyelőre még folynak a tárgyalások, de reméljük, hogy decemberben már látjuk a jövő évi versenynaptárat. Nagyon bizakodóak vagyunk, mivel az Ázsiai Olimpiai Tanács közgyűlése rekordgyorsasággal ismerte el a sportágunkat a nemzetközi játékok között, így megnyílt a lehetősége annak, hogy a magyar fejlesztésű teqball ott legyen a 2022-es Ázsiai Játékokon.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

 

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!