Az 1900. március 18-án alapított Amsterdamsche Football Club Ajax (AFC Ajax) neve mára szinte egybeforrt a professzionális utánpótlás-nevelés fogalmával. A holland klub a modern „rövid passzos játék” elvére épülő támadófutball zászlóvivője, a mai labdarúgó- akadémiaként ismert képzési forma szimbóluma.

 

A huszonkilenc holland bajnoki aranyat és négy BEK-, illetve BLtrófeát begyűjtő Ajax szinte a kezdetek óta a magas színvonalú szakmai utánpótlásképzésének köszönheti sikereit. A sikerekben elsősorban annak a Jack Reynoldsnak voltak elévülhetetlen érdemei, akinek a kezdeményezésére megalakult a világhíres Ajax utánpótlás-nevelő program. A csapatot szinte folyamatosan saját nevelésű játékosok alkották, de a nemzetközileg is jegyzett sztárok futószalagon való „termelése” csak a ’80-as évek közepén kezdődött meg. A tökéletes Ajax-játékos „prototípusa” az a Johan Cruyff, akit 12 évesen édesapja íratott be az Ajaxba, 16 évesen aláírta első szerződését és 17 évesen debütált az első csapatban. 1971-ben az év legjobb európai labdarúgójának választották, rá két évre pedig az Ajax eladta az Barcelonának. A „Vézna” becenévre hallgató Cruyff 1984-ben tért vissza Hollandiába, amikor is elvállalta az Ajax irányítását. A totális futball megalkotójának semmilyen edzői szakirányú képzettsége nem volt, de ez nem akadályozta meg abban, hogy 1987-ben csapatával meghódítsa a Kupagyőztesek Európa-kupáját. A következő szezonban távoztak a csapat legnagyobb sztárjai. A saját nevelésű Marco van Basten és Frank Rijkaard is külföldre igazolt. A következő generációnak már a Bajnokok Ligája (1994–95) serleget is sikerült elhódítania, de a többek között Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Edgar Davids és a De Boer fivérek nevével fémjelzett csapaton a már jól megszokott módon továbbadtak az amszterdamiak. Cruyff korszerűsítette a Reynolds által megalkotott rendszert és lényegében lerakta a ma is a világ egyik legelismertebb utánpótlás-nevelő programjának alapjait. Az utánpótláscentrumban a legfiatalabbaktól (7 évesek) a tartalék csapatig minden korosztály együtt edz. A létesítmény 5 füves és 2 műfüves pályából áll. A klubnak 50 főállású alkalmazottja van (edzők, játékosmegfigyelők, orvosok, pályagondnok stb.). Mind a 14 korosztályos csapat mellett két edző segíti a kis futballpalántákat a kibontakozásban. Az Ajax titka, hogy minél korábban kiválasztják a legtehetségesebbeket, akik lehetőleg 18 éves korukig itt tanulják a futballt. Ehhez 5 főállású és 30 társadalmi munkában dolgozó játékosmegfigyelőt alkalmaznak, akik elsősorban Amszterdamból és környékéről, de egész Hollandiából, sőt Európa több országából, valamint Afrikából is válogatnak tehetséges ifjakat. A kiválasztás elsődleges szempontjai: a tehetség, a kreativitás, a motiváltság. Évente 1-2 alkalommal nyílt napot is tartanak, amikor a 7-10 éves korosztályokban bárki jelentkezhet és „megmutathatja” futballtudását, de általában a nyílt napon megjelenő mintegy 1000 gyermekből egy-kettő felel meg az akadémia által támasztott elvárásnak.

Ajax nevelések: Johan Cruyff, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Patrick Kluivert, Edwin van der Sar, Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Ronald de Boer, Aron Winter, Edgar Davids, Clarence Seedorf, Nigel de Jong, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, John Heitinga, André Ooijer

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!