Péntek délelőtt még arról szóltak a hírek, hogy Tito Vilanovát, a Barca egykori edzőjét ismét kórházban ápolják, mert kiújult rákbetegsége. Estére gyászba borult a sportvilág: a 46 éves sportembert legyőzte a kór.

 
Tito Vilanova

Vilanova 2008-tól volt Pep Guardiola másodedzője a katalánoknál, a mai Barca sok tekintetben az ő keze nyomát is viseli. A 2011–2012-es idény végén, Guardiola távozása után Vilanova vette át a csapat irányítását.

Akkor már tudta, hogy beteg, gyakran volt távol a kispadtól. 2011 novemberében sürgős műtétet hajtottak végre rajta, de egy héttel az operáció után már ott volt a csapat edzésén. A következő idényt a barcelonai kispad és a különböző kórházak között töltötte, amikor a csapat 2013 májusában, rekordot jelentő 100 ponttal megnyerte a spanyol bajnokságot, érte is küzdöttek. Két hónappal később már végleg el kellett hagynia csapatát.

Egykori játékosai közül az elsők között a rákot legyőző Eric Abidal reagált egykori edzője halálhírére. „Köszönjük a harcodat” – írta a francia balhátvéd Twitter-üzenetében. „Olyan ember volt, akit nem lehet elfeledni” – üzent Leo Messi. „Büszkeséget és példát ad nekünk” – írta Andrés Iniesta.

Címkék: sport, labdarúgás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!