Kétéves nemzetközi porondról való száműzetés ér véget kedd este, amikor a magyar női kézilabda-válogatott megkezdi szereplését a szerbiai Európa-bajnokságon.

 
Karl Erik Böhn élete kihívása előtt a női válogatottal

A legutóbbi vb-ről és az olimpiáról is lemaradó együttes a horvátokkal játssza első mérkőzését, majd másnap a németek, pénteken pedig a spanyolok következnek. A könnyűnek semmi esetre sem nevezhető csoportból az első három jut a középdöntőbe, ahol a papírforma szerint a talán még keményebb orosz, román, montenegrói trió jöhet majd szembe.

Ha valami, akkor a magyar klubcsapatok őszi teljesítménye azért okot adhat a bizakodásra. A Bajnokok Ligájában csak magyar együttesből került be kettő is a legjobb nyolc közé, bár hozzá kell tenni, hogy a Győr ezt elsősorban nem a hazai játékosainak köszönheti. Négy győri így is ott van a 16 fős Eb-keretben, míg a Ferencvárost Zácsik Szandra és Cifra Anita kidőlése után 5 játékos képviseli. Karl Erik Böhn szövetségi kapitány talán legnehezebb feladata lesz a két magyar élklub játékosaiból egységes csapatot gyúrni – nem lennénk például a helyében, amikor Görbicz Anita és Szucsánszki Zita közül kell kiválasztania kezdő irányítóját. A norvég szakember más kihívásokról is beszélt lapunknak: „A felkészülés elején látszott, hogy a folyamatos terhelés miatt a keret nagy része fáradt, ezért elsődleges célunk a frissítés volt. Úgy gondolom, a Turcsin-kupán már látszott, hogy javult a lányok erőállapota, készen állnak a sorozatterhelésre. Szerencsére motivációs gondoktól nem kell tartani, a legjobbjaink a kiváló ősz után is éhesek a sikerre, hiszen a válogatott mindig mást, mindig többet jelent. Én magam is edzői pályafutásom legfontosabb két hete előtt állok, hisz egy nagy tornát még a BL-döntővel sem lehet összehasonlítani.”

Egy olimpia utáni Eb-t szokás már-már tét nélkülinek bélyegezni, amelyet csak kísérletezésre használnak a legjobbak, de mi már csak azért se kisebbítsük a rangját, mert a női válogatott történetének egyetlen Eb-aranya éppen egy ilyen „átmeneti” tornán született, 2000-ben. A mostani jó szerepléshez elengedhetetlen, hogy Herr Orsolyának és Kiss Évának sikerüljön betölteni a kapuban a Pálinger Katalin visszavonulása utáni űrt, illetve hogy a megszokott kulcsembereket, Görbiczet, Szucsánszkit és a héten az év legjobb hazai játékosának választott Tomori Zsuzsát, valamelyest tehermentesítsék mások – például a fiatal váci Klivinyi Kinga vagy a Győrben egyre több lehetőséget kapó Rédei-Soós Viktória. Akiken pedig biztos nem fog múlni, azok a szurkolók, akik a januári férfi Eb-hez hasonlóan ismét bevehetik az újvidéki sportcsarnokot.

Csoportellenfeleink közül a horvátoknál egy teljes kezdőcsapatnyi kulcsember hiányzik, és a németektől is kidőlt jó néhányan rutinos kerettag, így az első két találkozó bőven a nyerhető kategóriába tartozik. „Négy ponttal a tarsolyunkban már óriási önbizalommal várnánk a következő meccseket. Egyelőre nem gondolkozom végső helyezésben, mert az egész mezőny rendkívül sűrű, bárki legyőzhet bárkit, így lehetetlen jósolni. Célunk, hogy két év távollét után megmutassuk az erőnket, hogy 2014-ben, a hazai rendezésű Eb-n a magyar válogatott már éremálmokat is szőhessen” – nyilatkozta Böhn.

Álmokat szőni persze már most sem tilos.

Címkék: sport, kézilabda

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!