„Alapvetően rendes ember vagyok, sosem vesztem el az eszem, ha nem futballozom.” Az idézet a pályafutása során tizenkét piros lapig jutó Patrick Vieirától (jelenleg Manchester City) származik, aki három különböző együttes színeiben begyűjtött három kiállításával Bajnokok Ligája-rekorder is.

 
Materazzi és Zidane

Azonban a francia középpályás jócskán elmarad az 1964 és 1985 között aktív Willie Johnston (Rangers, West Brom) mögött, aki karrierje során huszonkétszer mehetett idő előtt zuhanyozni. De nem mindig a legtöbb piros lapot felhalmozó játékost tartjuk a legdurvábbnak, gondoljunk csak Eric Cantonára (Manchester United), aki egy 1995-ös bajnokin egy látványos kung-fu rúgással büntette az ellenfél őt sértegető szurkolóját. Cantona néhány hete elárulta: a Vörös Ördögök drukkereiért tette. „Az emberek stresszelnek, tele vannak feszültséggel és egy csomó olyan dolgot szeretnének megtenni, amit nem mernek. Én megtehettem, meg is tettem. Azért, hogy örömöt szerezzek nekik.” A világbajnokságokat is mindig fokozott figyelem övezi, az ott vétett durva sportszerűtlenségek végigkísérik egy-egy játékos pályafutását. Elég, ha az 1990-es Völler–Rijkaard, vagy a 2006-os Materazzi–Zidane balhéra gondolunk. De rugdosódtak tavaly is: a vb-döntő mezőnyéből „kiemelkedő” Mark van Bommel és Nigel de Jong is végérvényesen a rossz fiúk közé került.

A legsportszerűbb labdarúgókat keresve már nehezebb a dolgunk, ugyanis nekik épp az a legfőbb erényük, hogy észrevétlenek maradnak, már ami a szabálytalanságokat illeti. Gary Linekerről például minden futballrajongó tudja, hogy megmondta, a végén mindig a németek nyernek, de azt már talán kevesebben, hogy több mint másfél évtizedes pályafutása során egyetlen sárga, vagy piros lapot sem kapott. Nincs oka szégyenkeznie a még mindig aktív Raúlnak (Schalke) sem, ugyanis a spanyol klasszist még sosem küldték le piros lappal a pályáról.

Á.D.

Laprekordok

Vb: csak két játékos gyűjtött be két piros lapot, Rigobert Song és Zinedine Zidane.

BL: Patrick Vieira, Edgar Davids és Didier Drogba teljesítménye 3-3 piros. A legtöbb sárgalap (26) Paul Scholes nevéhez fűződik.

Premier League: hárman járnak nyolc kiállításnál, Richard Dunne, Duncan Ferguson és Patrick Vieira.

Bundesliga: Németországban Jens Nowotny az abszolút csúcstartó (8).

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!