Megtörhet-e a Győr egyeduralma? – ez a legfőbb kérdés a női kézilabdázóknál, akik hétvégén a teremben játszott csapatsportágak képviselői közül elsőként nekivágtak az új szezonnak.

Nem is akármilyen szezonnak, hiszen a magyar bajnokság az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) rangsora alapján a kontinens, és kézilabdáról lévén szó nyugodtan állíthatjuk, a világ második legerősebb pontvadászata – csak a dán liga előzi meg. Ez az előkelő helyezés persze elsősorban annak köszönhető, hogy a 12 fős mezőnyben ott van a tavaly Bajnokok Ligája-döntős Győri ETO, valamint a zsinórban két KEK-trófeát begyűjtő Ferencváros.

Ami pedig az első mondatban feltett kérdést illeti, a válasz: aligha. A legutóbbi öt idényben aranyérmes, idehaza három és fél éve veretlen győriek kispadján immár a spanyol Ambros Martin ül, aki előző együtteséből, az Itxakóból magával hozta a világ talán legsokoldalúbb játékosát, Raphaelle Tervelt. A 33 éves francia játékos egyaránt bevethető szélsőként, átlövőként, irányítóként, sőt beállósként is, ráadásul kiválóan védekezik. A kulcsjátékosok többségét sikerült megtartani, talán egyedül a visszavonuló Pálinger Katalin hagyott maga után némi űrt a kapuban, bár egyrészt érkezett helyette Herr Orsolya, másrészt ahol ott van a friss olimpiai bajnok norvég Katrine Lunde Haraldsen, ott nagy aggodalomra nincs ok. Győrben a hazai címek begyűjtése a minimum, a ráadás pedig, mint jó pár éve mindig, ismét a hőn áhított BL-cím lehetne: ezen a fronton az újra megerősödő román Valcea lehet a legnagyobb ellenfél. Örömteli, hogy a rengeteg légiós mellé néhány tehetséges magyart is szerződtetett az ETO, márpedig, ha Szepesi Ivett, Hornyák Dóra vagy Rédei-Soós Viktória elég játéklehetőséget kap, abból a válogatott is profitálhat.

Ahogy jót tehet a nemzeti együttesnek, hogy a Ferencvároshoz az évek óta együtt játszó Szucsánszki, Zácsik, Tomori, Kovacsicz és Szamoránszky mellé megérkezett a Győrtől Vérten Orsolya, vagyis a népligetieknél már egy komplett kezdőcsapatnyi magyar válogatott játékos szerepel, ide kellene beépíteni a klasszis spanyol balátlövőt, Nerea Penát. Elek Gábor együttese ezúttal szívesen lemond a KEK-címvédésről, helyette a BL-ben menetelnének a lehető legtovább, ám ehhez először a három hét múlva esedékes, szlovák Michalovce elleni selejtezőpárharcot kell sikerrel venni.

A két zöld-fehér alakulat mögött nagy lehet a tülekedés, joggal reménykedhet a felsőházba, azaz a legjobb négybe jutásban az Érd, a Vác, a Siófok és a Fehérvár is, de érdemes lesz figyelni, mire megy az a Veszprém, amely anyagi gondok miatt csaknem megszűnt, ám végül győri utánpótlás-játékosokkal elindulhat az első osztályban. Mindez a győri klub számára is előnyös, hiszen fiataljaik élvonalbeli rutint szerezhetnek, amire a veszprémi csőd nélkül nem lett volna esély, hiszen riválisaik évek óta rendre megvétózták, hogy fiókcsapatuk is az NB I-ben szerepeljen. A bajnokság november közepén ezúttal „szerencsére” szünetre vonul, a válogatottnak ugyanis az előző évvel ellentétben decemberben egy világversenyen, a szerbiai Európa-bajnokságon lesz jelenése.

Címkék: sport, kézilabda, Győr

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!