A hét képe, fenyegetése, ötlete, a hét száma - és a Nemzeti Minimum ügye.

 
Fotó: Bruzák Noémi, MTI

A hét képe
Nézzék a kényszeredett mosolyt Szijjártó Péter arcán! Eddig úgy tudtuk, hogy az egyik legdivatosabb politikus napjainkban a magyar külügyminiszter, áramvonalas frizurája legalábbis a divatikonok közé emelte. Most azonban emberére akadt, amikor Benjamin Dagadut, Ghána olajipari miniszterhelyettesét fogadta. Igaz, Szijjártó áramvonalas sérójához nem menne jól a kalap, de legalább azt az önfeledtnek látszó mosolyt elleshetné. Ha már egyszer sikerült megállapodni 50 ghánai ösztöndíjas fogadásáról és egy accrai nagykövetség megnyitásáról.

A hét fenyegetése
Ha az állam nem segít a BKV-n, akkor az ovisok és a nyugdíjasok is kénytelenek lesznek fizetni a tömegközlekedésért – jelentette be Tarlós István. A főpolgármesternek elfogyott a türelme, mert úgy érzi, a kormány magára hagyta Budapestet a közlekedési harcban. De hogy mindezért miért az ovisoknak és a nyugdíjasoknak kell bűnhődniük, az elég érthetetlen.

A hét ötlete
Úgy módosítana törvényt Pintér Sándor, hogy eztán az újságok szerkesztőségeiben ülhessenek titkosszolgálati munkatársak. A belügyminiszter persze utólag azt mondta, minden marad a régiben, csakhogy ezzel vagy azt jelentette be, hogy fogalma sincs róla, a saját kezével benyújtott módosításban mi olvasható, vagy egy olyan korra hivatkozott, amivel elméletileg a rendszerváltás idején már leszámoltunk. Ha a belügyminiszter kíváncsi rá, miféle munka folyik a szerkesztőségben, inkább vegye meg a lapot, abból úgyis kiderül.

A hét száma: 100 ezer
Kósa Lajos szerint épp ennyi felesleges jogszabály van ma érvényben Magyarországon. A Fidesz frakcióvezetőjét nagyjából egy éve kérték fel arra, hogy irtsa ki a magyar törvények közül azokat, amelyeknek semmi értelmük sincs, Kósa azonban eddig csöndben dolgozott. Messzire viszont nem juthatott, ugyanis a 300 ezer jogszabályból most épp az egyharmadát akarja eltüntetni, ebben pedig a magyar lakosság segítségét kérte. „Mi a hülyeség?” – ezzel a címmel indítana honlapot, ahová a polgárok beküldhetnék a kukába szánt jogszabályokat. Juhász Péter, az Együtt politikusa viszont még aznap, hogy Kósa elmesélte tervét, bejelentette, hogy levédette a tervezett honlap domainjét. Ettől függetlenül a jogszabályok közt tényleg sok a hülyeség, úgyhogy reménykedjünk abban, azért elkezdődik a racionalizálás. Kérdés, hogy mi lesz akkor, ha valaki az Alaptörvényt küldi be…

Negyvenezer gyermek éhezik ma Magyarországon.
A Nemzeti Minimum civil kezdeményezés az ő sorsuk javítását tűzte ki céljául. Az Országgyűlés népjóléti bizottságának kormánypárti többsége leszavazta programjukat. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője még egy puszit is küldött Szabó Tímeának, a PM társelnökének a leszavazás alkalmából. Selmeczi Gabriella megmagyarázta, miért nem akar a kormány küzdeni a gyermekéhezés ellen: mert valójában „minden eszközzel segíti a gyermeket nevelő családok megélhetését, köztük adó- és rezsicsökkentéssel, bér- és nyugdíjemeléssel, az ingyenes gyermekétkeztetéssel”. Ezek szerint Selmeczi, aki a népjóléti bizottság fideszes elnöke, lakott már jól rezsicsökkentéssel is, a mélyszegénységben élők körülményeiről viszont még mindig nem sikerült tájékozódnia. És ha a szégyen, amit a kormánypártok ezzel a döntéssel magukra vontak, nem lenne elég, Harrach Péter még azt is hozzátette: azért nem szavazták meg a programot, mert nem akarnak baloldali kampányt támogatni. Lehet ennél rosszabb, mint önös politikai célok mentén gyermekek éhezését tűrni? De ha már itt tartunk: a baloldaltól nem sok értelmes ötletet hallottunk mostanában. Talán köszönjék meg Harrach Péternek az ujjal mutogatást, és kezdjenek el valóban fontos dolgok mentén politizálni. A gyermekéhezés megszüntetésére tett bármilyen kísérlet már tiszteletre méltó próbálkozás lenne.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!