A hét hőse, végkielégítése, intézménye, a hét száma és a hét hibás érvelése.

 
Bíró Márk, Fidesz - Fotó: Beliczay László, MTI

A hét hőse 
Bíró Márk, nem is lehet más. A fideszes képviselő immár 5 éve ül a honatyák körében, 2010-ben a Nógrád megyei pártlistáról, 2014-ben már az országos listáról jutott be a parlamentbe. Tartalmas öt év volt ez, mely idő alatt Bíró mintegy 55 millió forintnyi fizetést tett zsebre. Hogy megdolgozott-e a pénzéért? Ezt sajnos nem tudni biztosan, mivel öt év alatt egyetlenegyszer sem emelkedett szólásra a parlament plenáris ülésén. Egyedülálló teljesítmény ez, de nem biztos, hogy megér 55 millió forintot.

A hét végkielégítése
A fideszes Simon Miklós 5 milliós végkielégítést kapott a nyírbátori önkormányzattól, miután lemondott polgármesteri posztjáról, hogy elmenjen országgyűlési képviselőnek. Utódja értékelte is ezt a nagylelkűséget, ezért indítványozta, hogy járjon az óriási végkielégítés – kis szépséghiba, hogy Simon utódja épp a felesége, Simonné Rizsák Ildikó lett. Igaz, hogy a törvény szerint nem jár pénz, ha valaki a parlamenti posztért leadja a polgármesterit, de az önkormányzat ebben semmi kivetnivalót nem lát, ugyanis Simon előbb lett képviselő, s csak utána mondott le a település igazgatásáról. Azért az érvelésen még lehetne finomítani.

A hét intézménye
Nem csoda, hogy nem a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet eredményeitől hangos a kulturális élet manapság mifelénk. A Fekete György által vezetett Magyar Művészeti Akadémia alegysége ugyan jövőre 6,6 milliárd forintos költségvetéssel működhet, ám ezt a rengeteg pénzt nem az eddig elért eredményeik alapján kapják – fennállásuk óta (lassan két éve) egyetlen kutatót sem sikerült összeszedniük, így nem meglepő módon még kutatni sem kutattak, cserébe viszont már több százmillió forintot költöttek saját magukra. De ha egyszer belekezdenek…

A hét száma: 0/28 
A magyar hatóságok szerint egyetlen olyan ügy sem történt 2014-ben, amelyben felmerült volna a gyanú, hogy nem megfelelően költjük el az EU-tól kapott pénzeket. Még jó, hogy azért van, aki figyel: az EU csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz ugyanis 28 esetben érkezett bejelentés csalás vagy korrupció miatt hazánkból – civilektől.

A hét hibás érvelése
„Hogy a Fidesz saját politikai holdudvarából is beültetett néhány embert alkotmánybírói székbe? Ez igaz. De ahogy beül, onnantól kezdve alkotmánybíró és nem fideszes. Az Alaptörvény betartására, betartatására tesz esküt” – mosta kezeit Lenkovics Barnabás, az Ab elnöke. Jól is hangzik ez, csakhogy a statisztikák azt mutatják, amióta többségben vannak a fideszes Ab-tagok, a testület 77 százalékban a kormánynak kedvező döntéseket hozott.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!