A hét képe, indoklása, figyelmeztetése, beismerése és a hét száma.

 
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A hét képe
Orbán Viktor visszatért! Ha hiányoltuk is volna a miniszterelnököt, annak örülhetünk, hogy végre kinyaralta magát. Kicsit persze szomorú, hogy Orbán még a szabadidejében is az imidzsépítésen dolgozik. Miután a Bors megírta nemrég, hogy mélyponton vannak a magyar–horvát diplomáciai kapcsolatok, a miniszterelnök személyével demonstrált. Mint Facebook-oldalán írta: „Magyar, dalmát két jó barát”, és ezt értse mindenki, ahogy akarja, a képen egyébként egy helyi vendéglátós látható (aki, belátható, nem a diplomácia csúcsa) Orbán és felesége, Lévai Anikó (akit, szegényt, a Magyar Hírlap Lendvai Ildikónak titulált) közé fogva.

A hét indoklása
„Előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség” – ezért kellett oly hirtelen kiszórni 600 millió forintot a Magyar Reformok Működnek című sikerkampányra. Üdvözlendő törekvése a kormánynak, hogy végre valami pozitívat is üzen – kicsit ugyan ront a hitelességén a dolognak, hogy például a minimálbér növekedésének örülő öreg úr nyugdíjazása előtt közel sem minimálbérért dolgozott az oktatási minisztériumban főtanácsosként… Mindeközben Kézdiné Patakfalvy Katalin, a rezsicsökkentésnek örülő néni perelni akar, mert sérelmezi, hogy a net népe viccet csinált a plakátokból. Ilyen egy igazi, hű Fidesz-aktivista (merthogy Kézdiné az, még a Békemenetnek is oszlopos tagja): segít, ahol tud.

A hét figyelmeztetése
Még azelőtt jelezte a Korrupcióellenes Államok Csoportja (GRECO) Magyarországnak, lenne mit javítani a jelenlegi helyzeten, hogy a kormány elfogadta volna a saját antikorrupciós programját. A GRECO szerint problémásak a politikusaink vagyonnyilatkozatai, illetve az, hogy azokat senki sem ellenőrzi, gond van a bíróságok függetlenségével és a politikai finanszírozás rendszerével is. Talán nem meglepő, hogy kormányunk az ajánlásokból semmit sem vett figyelembe.

A hét beismerése
Mégiscsak van olimpiai hatástanulmány. Meglepő megállapításokat tartalmaz: eszerint ugyanis nincs meg bennünk a kellő szakértelem egy sikeres pályázáshoz, ráadásul az emberek sem támogatják egyöntetűen a rendezvényt, a költségeket valószínűleg alábecsülték (pedig így is közel 800 milliárddal számolnak), és nem is biztos, hogy időben elkészülnénk az építkezéssel. Jó hír, hogy a tanulmány szerint kicsi az esélye a korrupciónak a rendezés körül, és kifejezetten átláthatónak ítélik a pályázatot. A tanulmányban, amit eredetileg el akartak titkolni. Ezt nevezik öngólnak.

A hét száma 2600
Még jó, hogy a kormány szerint a vasárnapi boltbezárás igazi áldás a népnek, amelynek semmilyen káros következménye nincs. Persze nehéz lesz ezt elmagyarázni annak a mintegy 3000 embernek, akik február óta vesztették el az állásukat a kereskedelmi szektorban. A KSH adatai szerint közülük 2600-an a kiskereskedelemből távoztak azóta, hogy utoljára nyitva voltak a boltok a hét utolsó napján.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!