A hét képe, hibája, mondata, indoklása, lezárása és a hét száma.

 
Munkácsy Mihály Golgota című festménye - Fordulat a vitában - Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

A hét képe
A művészet lényege, hogy legyen, aki értékeli. Nos, Munkácsy Mihály Golgota című festményének mostantól nem jár a befogadás luxusa – Pákh Imre, a kép tulajdonosa ugyanis úgy döntött, hogy megtiltja annak további bemutatását, és egy óriási függönnyel letakartatta a debreceni Déri Múzeumban látható műalkotást. Nem véletlenül: Pákhnak elege lett abból, hogy a műtárgyakra egyre mohóbb szenvedéllyel költő MNB szerinte meglehetősen áron alul (6 millió dollárért) akarja megvenni a festményt, amiért mások akár többet is adnának. Munkácsy művét most éppen védetté nyilvánítják, hogy ne lehessen kivinni az országból. Tulajdonosa ennek érthető módon nem örül, ezért folyamodott a drasztikus lépéshez, aminek legfőbb vesztesei most épp a múzeum látogatói, akiket megfosztanak a lenyűgöző festmény megtekintésének lehetőségétől. Kösz, MNB.

A hét hibája
Időben megérkeztek a tankönyvek az iskolákba – tudósított sikeres munkájáról a Kello. Ez eddig rendben is van, már csak az a kérdés, milyenek is azok a tankönyvek. Erről viszont talán elég csak annyit mondani: az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet egyik kiadványának már a címlapján van egy szép kövér helyesírási hiba. „Feladatgyűjtemény a helyesírás kompetencia alapú fejlesztéséhez” – olvasható rajta. Bizony, egy helyesírási feladatgyűjtemény borítóján nem sikerült helyesen leírni a kompetenciaalapú szót. Ezek után nem lenne felesleges elbeszélgetni a kompetenciákról.

 A hét mondata
„Világbajnokságot kétévente, olimpiát négyévente rendeznek. De magyar–román meccset csak egyszer.” Jó lenne érteni, mire gondolt Risztov Éva olimpiai bajnok úszónk, amikor ezzel a szöveggel reklámozta a pénteki meccset. Idén egyszer van magyar–román. Tavaly is egyszer volt. Tavalyelőtt kétszer. 1972-ben meg háromszor.

A hét indoklása
„Előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt” – ezzel magyarázta Hende Csaba honvédelmi miniszter, hogy miért nem nyílt eljárásban választották ki az augusztus 20-i tűzijáték lebonyolítóját. Az azért elég szomorú, ha az államalapítási ünnepünk bárkit is váratlanul ér, miután Nagy Lajos uralkodásától kezdve (1342) a legősibb magyar és egyházi ünnepként tartjuk számon. A pályázaton egyébként a Leskovics Pirotechnikai Kft. nyert, a tűzijáték idén 128 millió forintba került.

A hét lezárása
Nem nyomoz tovább a rendőrség az Orbán Ráhel esküvőjén ellopott mobiltelefonok ügyében. Két év alatt nem sikerült megtalálni a galád tettest, aki a miniszterelnök lányának lagziján elemelte a készülékeket, pedig a hatóságok igazán mindent megtettek a lefülelés érdekében. Megalázó procedúra keretében vettek DNS-mintát a rendezvényen összesen 26 embertől, közel 10 millió forintot költöttek a vizsgálatokra, tucatnyi rendőr dolgozott az ügyön. És még így se…

A hét száma: 40 milliárd
Még el sem kezdődött a 3-as metró renoválása, a költségek máris nőnek. Eredetileg 125 milliárdba került volna a tatarozás, mostanra már 40 milliárddal többe fog kerülni. Nem ez az egyetlen probléma: az immár 165 milliárdos projekt keretében elvégzett azbesztmentesítés után az orosz kivitelezők a veszélyes hulladékot sem szállítják el, hanem itt hagyják nekünk (ez is megdobhatja a költségeket).

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!