A hét képe, a hét története, a hét nyilatkozata, a hét szégyene és a hét száma.

 
Goodfriend és drMáriás - Forrás: drMáriás Facebook-oldala

A hét képe
André Goodfriend (balra) egyik utolsó tevékenysége hazánkban az volt, hogy megtekintette a róla készült festményt. drMáriás képére csak annyit mondott állítólag, hogy „érdekes”, de valószínűleg nagyjából ez lehet a véleménye egész itt tartózkodásáról. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének volt ideiglenes ügyvivője 18 emlékezetes hónapot töltött minálunk, mely során tüntetett civilekkel, kirobbantotta a kitiltási botrányt, majd megpróbált szót érteni az angolul csak tolmáccsal beszélő Vida Ildikóval, Orbán Viktornak pedig Szent István intelmeiből idézett. Most családi okokra hivatkozva hazatér, így csak remélhetjük, hogy az új nagykövet is hasonlóan szórakoztatóan végzi majd a munkáját.

A hét története
Rendkívül ügyesen vágta ki magát a Jobbik – kissé kellemetlen lehetett volna a helyzet, miután kiderült, hogy a múlt vasárnap Mezőtúron a párt színeiben választást nyerő Kötél János Facebook-oldalán szívesen ad hangot erősen cigányellenes nézeteinek. Vona Gábor, a Jobbik elnöke erre oktató szándékkal három napra kiutalta a szintén jobbikos, de roma Jónás Kálmán lakótársának. Akiről viszont kiderült, hogy ő meg cserébe a zsidókkal nem szimpatizál. Úgyhogy Köves Slomó mindkettőjüket meghívta egy kóser szilvapálinkára. Nagy buli lehetett.

A hét nyilatkozata
„Én büszkén, egyenes derékkal és jó érzéssel mondtam le a mandátumomról, ezt a parlament elfogadta. Aztán részt vettem egy peres ügyben az egyetemmel szemben, amit megnyertem, és ők is deklarálták, hogy semmiféle etikai vétség nem történt. Következtetést nem vonok le belőle. Úgy éreztem annak idején, hogy jót cselekedtem.” Még csak találgatni sem érdemes: a mondatok Schmitt Pál száját hagyták el (reméljük, ezeket nem mástól kölcsönözte). Akik inkább a tények barátai, azoknak jelezzük – a volt köztársasági elnök plagizált, az egyetemmel szemben elvesztette a pert, doktori címétől pedig megfosztották.

A hét szégyene
Szándékosan maradt ülve Benke László, a Jobbik XIII. kerületi képviselője, amikor a képviselő-testület a nemrég elhunyt Schweitzer József volt főrabbira emlékezett. A politikust több párt is lemondásra szólította fel, a Jobbik szerint viszont magánvéleményét fejezte ki, ezért a pártnak nincs tennivalója az ügyben.

A hét száma
65. helyre csúszott le Magyarország a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet éves sajtószabadság-ranglistáján. Az értékelés szerint a kormány továbbra is zaklatja a médiának azt a részét, amelyet nem kontrollál, tavaly júniusban pedig megerősítette elnyomó eszközeinek arzenálját a reklámadóval. Csak a miheztartás végett: az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése óta a sajtószabadság-ranglistán 42 pozícióval kerültünk hátrébb.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!