Szombaton rendezik a világ „legdrágább” labdarúgó-mérkőzését, vagyis azt, amelyen mind közül a legtöbb pénz forog kockán.

 

Nem, ez nem egy újabb cikk a Bajnokok Ligája fináléjáról: az ottani győztest „csak” 15,5 millió euró illeti, ennél pedig sokkal többet kaszál az, aki a 18 órakor kezdődő Aston Villa–Fulham meccsen diadalmaskodik.

A szóban forgó találkozó ugyanis az angol első osztályba jutásról dönt, ahova bekerülni kis túlzással egyet jelent a tejjel-mézzel folyó Kánaánnal. Az idei szezonban még a Premier League utolsó helyezettje, a West Bromwich Albion is 95 millió fontot, vagyis nagyjából 108 millió eurót (majdnem 35 milliárd forintot!) kapott a részvételért. Ennél többet Anglián kívül csak a Barcelona és a Real Madrid kasszíroz egy évben: a két spanyol gigász bajnoki bevételei nagyjából a PL 8. helyén záró Evertonnal vannak egy szinten.

Adódik a kérdés: mégis, miből élnek ilyen jól az angol klubok? Nos, a szigetországi csapatok olyan fontos bevételi források terén is jól állnak, mint a jegyeladás vagy a szponzorációs és mezforgalmazási bevétel, de e tekintetben sok olyan európai topklub felveszi velük a versenyt (pl. Bayern München, Juventus), amely csak álmodhat az angolokéhoz hasonló büdzséről. A Premier League anyagi fölényének legfőbb okát a televíziós közvetítési jogokban kell keresni – azon belül is főként a nemzetközi piacokban.

Premier League 1878 

La Liga (spanyol) 230 

Bundesliga (német) 229 

Serie A (olasz) 177

 Ligue 1 (francia) 77

Táblázatunkból látszik, hogy az angolok körülbelül nyolcszor annyiért tudják eladni a ligájukat a külföldi csatornáknak, mint a spanyolok és németek. Ezt első- sorban annak köszönhetik, hogy mindenkinél előbb ismerték fel a globális (főként az ázsiai) piacok jelentőségét, és ottani gyors térhódításuknak hála az előnyük behozhatatlannak is tűnik.

A televíziós jogdíjakat ráadásul a Premier League meglehetősen testvériesen osztja el az aktuális 20 csapata között, ezért nyugodtan mondhatjuk, ott még utolsónak lenni is óriási biznisz. Így aztán presztízs szempontjából valóban a Real–Liverpool BL-döntő lesz a csúcs, de az anyagiak terén már pár órával korábban lejátsszák a legnagyobb rangadót.

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!