„Úriemberek egy bizonyos kor után nagy pártfogói a művészeteknek” – mondja Hyppolit Schneider Mátyásnak, majd összeismerteti Mimi művésznővel és páholyt foglal neki az Operában. Az előadás elmarad, amíg Schneider Mimivel múlatja az időt, de ennek nem szabad kiderülnie.

 

„Makács úr, mi tegnap minden körülmények között ott voltunk az Operában!” Mindez arról jutott eszembe, hogy a miniszterelnök – tőle teljesen szokatlan módon – a héten operába ment. Igaz, valószínűleg nem a műélvezet, hanem főleg a nemzeti büszkeség ápolása okán. Így fordulhatott elő, hogy ő is ott volt a Scala nézőterén, amikor bemutatták Kurtág György első operáját. „Ez egy olyan este, ami okot ad nekünk, magyaroknak a büszkeségre”– mondta Orbán Viktor, aki erre az estére a Groupama Arénát cserélte fel a milánói Scalával, és Korhut Mihályt Kurtág Györggyel. Nem lehetett könnyű 30 év után nem elmenni egy magyar válogatott meccsre, miközben a fiaink az észtek nemzeti büszkeségét (és a labdakezelési alapismereteket) alázták éppen a zöld gyepen. Ráadásul éppen egy Kurtág-darabra, ami – futballszaknyelven szólva – elég mély talajú pálya, és még szotyolát sem lehetett rágni, az olyasmivel arrafelé kinézik az embert. Szóval ott ül a királyi páholyban, időnként idegesen előveszi a mobilt, aztán Orbán Vili góljánál felugrik, belecsap a levegőbe, de rájön, hogy ez nem komilfó, úgyhogy csak annyit suttog: na bazmeg, végre egy rendes G-dúr!

A miniszterelnök egyébként a héten egy másik előadást is megtekintett. Az ismert macedón szerző, Nikola Gruevszki kortárs operáját, az Álruhában Budapesten címűt adták a Kempinskiben. A szerző olyan nagy elődök „szoknyaszerepeiből” merített, mint például Giovanni Battista Pergolesi. Az olasz mester Livietta és Traccolo című művében a női főhős elhatározza, hogy börtönbe juttatja a környék hírhedt tolvaját Tracollót, és barátnőjével csapdát állít a zsiványnak. Hamis ékszerekkel csalják lépre a férfit, aki „polyák” nőnek öltözve bujkál előlük (a polyák egyébként annak idején a prostituáltat jelentette Itáliában). Vagy ott van A windsori víg nők Falstaffja, aki állandóan nők után koslat, és egy ízben női ruhában kell menekülnie a feldühödött férj elől.

Erről jut eszembe egy másik szoknyaszerep. 1913. február 23- án Szentpéterváron letartóztatták Joszif Sztálint. Női ruhában és parókában menekült üldözői elől. „Ennek semmi köze a farsanghoz, és Sztálin sem szenved semmiféle nemi eltévelyedésben. Nem, a forradalmár illegálisan tartózkodik Oroszországban, a ruhákat pedig az öltözőből lopta a Pravda javára rendezett jótékonysági hangversenyen, amelyet rendőrségi razzia kergetett szét. A rendőrség megállítja a bicegő szökevényt és letépi róla a tarka nyári ruhát meg a parókát, amelyek alól Sztálin bukkan elő. Felismerik és a szibériai Turuhanszkba száműzik” – írja Florian Illies, lebilincselő és látnoki könyvében, az 1913 – Az évszázad nyara címűben (2014). Nagy tétekben mernék fogadni, hogy Gruevszki hőse Gruevszki nem Turuhanszkban köt ki, legfeljebb Moszkvában, ahol majd boldogan él, míg meg nem hal. (Egy kedves Facebook-ismerősöm szerint az egykori macedón elnök és körözött bűnöző „nemzetközi cirill szervezetek” meghívására érkezett Budapestre, ami első olvasásra elég vicces, de másodikra már nem annyira.) 

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, csak úgy eszembe jutott, hogy valószínűleg nem a női ruhában Magyarországra érkező macedón politikusokra vonatkozott a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatása, amelyben arra voltak kíváncsiak, egyetértenek-e a zemberek az Emmi és az Igazságügyi Minisztérium azon előterjesztésével, melynek keretében megszűnik a gender szak állami finanszírozása. Hangsúlyozom: a megkérdezettek nem érezhették még azt a kognitív disszonanciát, ami a női és férfi szerepek társadalomban betöltött helye és a női ruhába bújt macedón miniszterelnökök iránt mutatott feltétlen tisztelt között feszült. Mindenesetre 60 százalékuk mondta, hogy a gender szak nem jó.

Amúgy észrevették, hogy az összes szoknyaszerepben menekül a főhős? És hogy a Kurtág-darab címe: Fin de Partie, vagyis A játszma vége? Most már csak az a kérdés, hogy akkor mit keresett a miniszterelnök az Operában?

 

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!