A hét képe, botránya, mondata, szomorú híre, listája, és egy szám: 10%.

 
Balogh József - Fotó: Ujvári Sándor, MTI

A hét képe
A pirospozsgás, jól öltözött úr korunk hőse, Balogh József. Azért ül a bíróságon, mert megkezdődött ellene a per, családon belüli erőszak vádjával. Élettársának 2013. április 28-án betört az orr-, arc- és a járomcsontja, és Balogh most ezen ügy keretében elmesélte, hogyan is él egy magyar ember. Volt a történetben pálinkára szedett gyógyszer, túlhajszolt életmód, kevés alvás, sok stressz, de védekezett azzal is, hogy féltette a kölcsönadott bográcsait. Még abban sem bírt közös álláspontra jutni magával, hogy egyáltalán nem emlékszik- e a történtekre, hogy véletlenül ütött-e, és hogy hányszor. De a történet csattanója azért korábbi: Balogh József alaposan elverte az élettársát. Mégis újraválasztották polgármesternek.

A hét botránya
Közalkalmazottból közmunkás – így spórol például a KLIK. Egyre gyakoribb, hogy az oktatási intézményekben dolgozó takarítókat, portásokat, karbantartókat kirúgják, és közfoglalkoztatottként veszik vissza, amivel a minimálbér alatti fizetésért cserébe végezhetik ugyanazt a munkát. Az emberierőforrás- miniszter, Balog Zoltán azt ígérte, kivizsgálja az ügyet.

A hét mondata
„A KDNP a szociális igazságosság szempontjából mérsékelten baloldali felfogást képvisel” – lepte meg a minap hallgatóit Semjén Zsolt, a párt elnöke. Indoklása szerint ugyanis a KDNP a munkát elsődlegesnek tekinti a tőkével szemben. Okfejtéséből következően azt is állította, hogy „utóbbi megközelítés szerint a néhai SZDSZ szélsőjobboldali volt, hiszen a tőkét képviselte a munkával szemben”. A politikai paradigmaváltás szellemében Semjén tovább sokkolta közönségét: „a KDNP ma a legsikeresebb pártok egyike Európában és a magyar történelemben” – jelentette ki. A KDNP 1998 óta önerejéből képtelen volt bármit elérni. Mondjuk ez is egyfajta siker…

A hét szomorú híre
Veszélybe került a felcsúti kisvasút! Eddig úgy volt, hogy az unió finanszírozza a 600 millió forintos beruházást, ami a stadion, a repülőtér és a tó mellett újabb élményfaktorral gazdagítaná a csodás magyar települést, melynek Mészáros Lőrinc a polgármestere és Orbán Viktor a legnagyobb rajongója. Csakhogy az Európai Bizottság kissé gyanúsnak találta a projektet, ezért vizsgálatot indítottak kisvasútügyben. Leginkább azért, mert naponta 7500 utassal számolt. Csak a viszonyítás kedvéért: a budapesti Gyerekvasúton a legforgalmasabb időszakban is napi 1500 az átlag. Persze lehet, hogy Felcsút jobban teljesítene.

A hét listája
Amióta kiderült, hogy Simicska Lajos végre felkerült a leggazdagabb magyarok listájára, csak az volt a kérdés, hogy hol végez. Most ezt is megtudtuk: hiába a rengeteg építkezés és médiafelület, csak a 10. helyet sikerült megszereznie. Nagy volt a verseny a legbefolyásosabb magyar címéért is, ott Orbán Viktor nyert, negyedik Habony Árpád (még úgy is, hogy fogalmunk sincs róla, pontosan mit csinál), Simicska viszont javított a renoméján, ő a kilencedik legbefolyásosabb ember ma az országban.

A hét száma: 10%
– ennyien akarják a Tárki kutatása szerint végleg elhagyni Magyarországot. A 2015 áprilisában végzett felmérésből kiderül, hogy a kilencvenes évek eleje óta soha nem volt még ilyen magas a végleges kivándorlást tervezők aránya. De az adatok annak tükrében talán még aggasztóbbak, hogy egy évvel ezelőtt pont fele ennyien tervezték elhagyni az országot örökre.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!