A hét nexusa, diszkriminációja, számparadoxonja, vallomása és a hét közgazdaságtan-újraértelmezése

 
 
 

A hét nexusa
Így lesz egy bulvárújságíróból hírfőnök a TV2-n. A képen: Rogán Antalné, Kaminsky Fanni, Orbán Viktor Facebook-oldalának szerkesztője és Szalai Viven, Vajna András tévéjének újsütetű hírigazgatója.


A hét diszkriminációja
Felcsúti „kollégájával” kötik majd össze azt a kisvasutat, ami most épül Etyek és Bicske között. A projekt mintegy 9 milliárd adóforintot kóstál, és a „MÁVviszonylat” a tervező szerint évente majdnem 30 milliós veszteséget termel. A megvalósítási döntés azután született, hogy kiderült: Orbán Ráhel férje Bicske melletti birtokára költözik – Tükröspusztára. Csakhogy míg a felcsúti „vicinális” gyakorlatilag a miniszterelnöki papa háza előtt áll meg, a lány otthonáig nem zakatol majd ki az új kisvonat. Ezek után hiába is tagadná Orbán: igenis vannak egyenlőbbek!


A hét számparadoxonja: 190 milliárd
forintért vettek állampapírt a magyarok januárban, így a lakossági állampapírok részaránya 17 százalékra emelkedett (összesen 4276,2 milliárd forint) a központi költségvetés adósságában. Viszont a gazdasági növekedés épp behasalni készül, magyarán csökkennek az állami bevételek is. Ahhoz, hogy a büdzsé bizton ki tudja fizetni a papírok után járó kamatot, növelni kell az állami terheket: azaz mindenki maga állja a saját profitját.

A hét vallomása
A hatalmat népszavazással megszerző Fidesz kimiskárolta a referendum intézményét, nehogy ellene fordítsák. Ezt gyakorlatilag az Országos Választási Bizottság elnöke, Patyi András is elismerte, amikor azt mondta: „Magyarországon egyáltalán nem nehéz népszavazást tartani, főleg azon országokhoz képest, ahol például nincs népszavazás…” 

 

 

A hét közgazdaságtan-újraértelmezése
Kifelejtett 50 millió forintot vagyonbevallásából Györffy Balázs – ennyit fial a fideszes honatya családi gazdasága egy évben. Ám Györffy állítja: helyesen járt el, amikor a jövedelem rubrikában nem tüntette fel ezt a summát, ugyanis az csak bevétel. A különbség a kormánypárti képviselő szerint az, hogy ezt a pénzt el is költi „farmjára”: műtrágyát, vetőmagot vesz, hitelt törleszt belőle. Tegyük fel, hogy komolyan gondolja, amit mond. Logikája alapján az a pénz, amiből bármit fizet is az ember, nem jövedelem. E gondolat szerint az állam a jövőben a polgárok bevételének csak azon részét adóztathatja, ami megmarad a rezsi, a bevásárlások, a gyógyszer kiváltása stb. után. Akinek pedig nem futja mindenre, annak negatív jövedelme van – azaz az állam nyilván kisegíti szorult helyzetéből.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!