Látva az államadósság növekedésének okait vizsgáló parlamenti albizottság és Szijjártó Péter szóvivő szerencsétlenkedéseit, egy neves jogi szakértő azt mondta az origónak: a visszamenőleges hatályú törvények erőltetésénél sokkal egyszerűbb volna, ha beleszavaznák az alaptörvénybe, hogy Gyurcsányt börtönbe kell zárni tíz évre.

Ez a megoldás ráadásul gyorsabb és őszintébb lenne, a perköltséget és a bizonyítási nehézségeket is megspórolhatnák.
És ettől se rökönyödne meg jobban a világ, mint attól, ami most folyik.

Most ugyanis az folyik, hogy e sokat szenvedett kis ország legfőbb problémájává vált, miképpen lehet büntetőjogilag felelősségre vonni az előző kabineteket az államadósság növekedése miatt. Szijjártó a visszamenőleges törvényalkotást sem zárja ki, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes – aki jogi egyetemi előadóként is nyilvánvalóan megtapasztalta már, milyen kellemetlen diákjai előtt is égni a visszamenőleges törvénykezés miatt – azonban még reménykedik abban, hogy az érvényes Btk.-ban is találnak olyan paragrafust, amely alapján megfelelően készséges bíróság lecsukathatja az előző kormányok gyűlölt potentátjait.

Se szeri, se száma a témakörben született vitairatoknak, de érdekes módon rajtam kívül senki sem aggódik amiatt, hogy lesz-e elég börtönkapacitás a születendő ítéletek végrehajtásához.

Az Orbán-kormány hivatalba lépése után azonnal hozzálátott távlati tervei megvalósításához és két bezárt régi börtönt újra megnyitott. De ha következetesen végigmennek a most megkezdett úton, akkor ez egyáltalán nem lesz elég. Az túlzott leegyszerűsítés volna ugyanis, hogy ezt az egész balhét Gyurcsány Ferenc egyes egyedül hozta össze. Már az is eléggé necces, hogy miért csak a 2002-2010 közötti államadósságok számítanának bűntettnek, de ezt még el lehet intézni egy olyan Btk. módosítással, hogy ezek az ügyek nyolc és fél év alatt elévülnek, továbbá hogy 2010-től kezdve nem ér a nevünk, káposzta a fejünk. (A lenyúlt magánnyugdíjpénzek nélkül 6,4-6,6 százaléknál tartana az idei államháztartási hiány.) A felelősség mértéke persze nagyon eltérő. Azzal viszont mindenképpen számolni kell a vádlottak padjának ácsolásakor, hogy például Medgyessy Péter ezerszer átkozott 100 napos programját annak idején 335 képviselő szavazta meg, benne a teljes Fidesz-frakció, Orbánnal az élen. A parlament azóta is folytatólagosan, bűnszövetségben, tízmillió állampolgár sérelmére elkövetett, súlyos vagyoni hátrányt okozó törvénykezés bűnében él. A későbbiekben persze született még számos olyan döntés, amellyel a Gyurcsány-kabinet növelte a hiányt, de ezeket az intézkedéseket a Fidesz mindig is kevesellte, és olyan törvényjavaslatokkal bombázta a T. Házat, amelyek még nagyobb lyukat ütöttek volna a büdzsébe. Bár ezeket nemigen fogadták el, annyit még mi, kevésbé jogvégzettek is tudunk, hogy a bűncselekmény előkészülete szintén büntetendő cselekmény.

Mindezek miatt én nem is törném a fejemet új börtönök nyitásán. Legegyszerűbb volna berácsozni a Parlament összes ablakát, a beléptető rendszert megfordítani kiléptetővé, s a kormányőrök fő feladata volna, hogy a kiszabott büntetésektől függően évekig ne engedje ki onnan a képviselőket, politikusokat.

Sajnos azonban mindez a várható gondoknak csupán egy kis töredékét oldaná meg. Csak hogy érzékeltessük a problémák súlyát: az államadósság növekedésének okait vizsgáló parlamenti albizottságot az a fideszes Dancsó József vezeti, aki Orosháza polgármestereként 1,6-ról 6 milliárdra növelte városa adósságállományát. Nem lóg ki nagyon a sorból. 2006 óta, amióta az ellenzék agyonnyerte magát a helyhatósági választásokon, a többnyire fideszes vezetésű önkormányzatok 6,5-szörösre sokszorozták adósságállományukat, ami az év végére el fogja érni az 1830 milliárdot. Ennek az összegnek a harmada devizakötvényekben van, amelyek többségénél a kamatokon felül az idén el kellene kezdeni a tőketörlesztést is. Nem fog menni, azért az adós önkormányzatok levelet írtak Orbán Viktornak segítségért. Vagyonbevallásuk szerint Orbánék nem állnak rosszul anyagilag, de szerintem egy ilyen segítség erősen megterhelné a familiáris költségvetést, talán nem is jutna minden nap hús a család asztalára.

Van még néhány tisztázásra váró dolog: milyen következményei lesznek, ha lecsukják az összes bankárt? Az egyéni devizahitelesek, akik a családjukon túlmenően hozzájárultak az ország eladósodásához is, beletartozzanak-e a felelősségre vonandók körébe? Nem ártana tisztázni azt sem, hogy mivel Orbán szerint háborút viselünk az államadósság ellen, az elítéltek hadifogolynak számítanak-e, akikre vonatkozik a Genfi Egyezmény? Bár feltételezhető, hogy ha Brüsszel nem diktálhat nekünk, akkor Genf se.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!