Azt tanácsolhatom a Cserkészszövetségnek, hogy ne törődjön a rágalmakkal. Mert ahhoz, hogy komolyan ártsanak az ilyesmik, bizonyítékok kellenek. Nyugodjanak meg, sokkal rosszabb helyzetben volt Schwarz bácsi, akit – miután nagy nehezen átvészelte az ostromot – negyvenötben nem voltak hajlandók igazolni, méghozzá a következő indokkal: valaki látta őt negyvennégy őszén két fegyveres nyilas társaságában, a Duna-parton…

 

Mindez csak a mostanában a Cserkészszövetséget ért rágalomözönről jutott eszembe. Már az is eléggé elítélendő, hogy egy bizonyos sajókazai – ismerjük ám az ilyen helyeket… –, dr. Ámbédkar nevezetű iskola, amely a nyomorban és kirekesztettségben élő romáknak szeretne lehetőséget teremteni a kitörésre – mi ez itt, cigány CEU? –, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy azokat a gyerekeket is eljuttatja az érettségiig, akikkel az állami és a kiemelten támogatott egyházi közoktatás egyáltalán nem akar foglalkozni, és ez okból igyekeznek a létező összes integrációs formát megragadni. Valahogy így juthatott eszükbe, hogy belépnének a Magyar Cserkészszövetségbe is.

Még szerencse, hogy a hagymázos ötlet higgadt fogadtatásra talált. A Cserkészszövetség válasza: „Az eddigi kételyeinket és az ezt kiegészítő történteket látva azt gondoljuk, hogy jóval messzebb vagyunk egymástól annál az értékközösségnél, amit egy cserkészcsapat alapításához szükségesnek gondolunk.” Ami ugyan nem van magyarul, de azért kiolvasható a mondandó lényege: szó nincs kirekesztésről, ha majd fehér lesz a bőrötök színe, jöhettek…

Zalaszentmártonban már nem is írják körül, milyen bőrszín lenne a kívánatos. Arról adott hírt a település önkormányzatának honlapja, hogy „Soros, a láthatatlan háttérhatalom helytartója Európát be akarja keverni alacsony IQ-jú, színes bőrű egyedekkel. Akinek van szeme, látja! Nyolcvan százalékban fiatal kanokat hoznak be! (…) Akár repülőgépekkel is behordják a fekát Afrikából. (…) Itt a sárga veszedelem!”

Hogy a fekák miként is okoznának sárga veszedelmet, pontosan nem tudni, ámde amikor megkérdezték az önkormányzatot, hogy valóban ők írták-e ezt az okosságot, Dancs Szilveszter Zoltán polgármester büszkén közölte: ugyan nem ő írta, de minden szóval egyetért, és gratulál a szerzőnek.

A cigányok és a fekák után persze a buzzancsok – no és az LMBTQ csoport valamennyi kisebbsége is – megkapta a magáét a MOM park uszodájában. Az Atlasz Egyesület ugyanis sportnapot akart szervezni az uszodában, amely először még nyitott volt az együttműködésre, amíg ki nem derült, hogy LMBTQ sportszervezetről van szó. Ekkor a megnövekedett vendéglétszámra és helyhiányra hivatkoztak, amiből természetesen egy szó sem volt igaz. A kirekesztésből per lett, aminek eredményeként az uszodának ki kell fizetnie egymillió forint bírságot és honlapjának nyitóoldalán közzé kell tennie a határozat szövegét. (Az ítélet július 11-én kelt; cikkünk írásakor természetesen még sehol nem volt olvasható a diszkriminációt elítélő szöveg…)

Buzgó honfitársaink pedig feljelentették a csépai atyát, mert ételt osztott a rászorulóknak. A helybéli atyafiak szerint ők csupán csak aggódtak, hogy ezek a tartós élelmiszerek nem „biztonságosak”. Antal András atya viszont úgy látja, hogy a bejelentés csakis irigységen és rosszindulaton alapult. A nehéz-e a csépai árral szemben úszni kérdésre azt válaszolta: „Nehéz, de a munkámat folytatom. Nem hagyhatok egyetlen éhezőt sem vacsora nélkül, aki hozzám fordul segítségért”.

Új fóbia ütötte fel a fejét az országban. Azokat az embertársainkat is utáljuk és azoktól is félünk, akik nálunk szerencsétlenebbek – írja Radnóti Zoltán, a dél-budai Bét Sálom zsinagóga főrabbija. Tegyük hozzá: mindazokat is, akik valamiben különböznek tőlünk. S, hogy ez a gyűlölködés lassan elborítja a világot, álljon itt egy illinoisi példa, amikor is egy Puerto Ricó-i pólót viselő nőre támadt egy ordítozó amerikai, hogy ilyen pólót ne merjen felvenni Amerikában, hanem hordja csak otthon, a hazájában. Nos, Puerto Rico 1898 óta az Amerikai Egyesült Államok társult állama, aki ott születik, az amerikai állampolgár. Ahogy az esetről tudósító hírcsatornák megjegyzik: ha a bácsi figyelt volna az iskolai földrajzórán, most nem szerepelne első hülyeként az interneten...

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!