Az elegáns belvárosi cukrászdába reggel negyed kilenckor hét férfi érkezik. Ugyan a ruhájuk tiszta, rendes és mindannyian frissen vannak borotválkozva, de mégis: valami tömény balsejtelem vibrál körülöttük. Néhány úri anyuka rögtön meg is tiltja a lányainak, hogy feléjük nézzen.

Jön a pincérnő, megáll az asztaluk mellett, és ők hét különböző édességet rendelnek: baklavát, fügés tekercset, Sachert, Dobos-tortát, almás pitét, guráblit és diós főtt búzát.

– A múlt héten láttam A nagy vonatrablást Bronco Billyvel. Valósággal reszkettem, a verejték kivert a hátamon – mondja sápadtan Mehmedbašić.

– Elviselhetetlen a hőség Zágrábban, ezt írja a Srbobran – jelenti ki unottan Ilić, és lapoz egyet az újságban.

– Miért, tán itt elviselhető? – kérdezi flegmán Čubrilović, és karikákat fúj a cigarettafüstből.

– Politikai szempontból talán jobb lenne, ha fagyna? – förmed rájuk idegesen Popović.

A felszolgáló kisasszony megérkezik a süteményekkel, teával, kávéval és borral megrakott tálcával.

– Életem legrohadtabb telét Magyarországon húztam ki. Szegeden egy táncos kiscsaj bérleményében, a paplan alatt – nevet Grabež.

– Ugyan mit kerestél te Szegeden? – kérdezi Mehmedbašić.

– Nem sokat – röhög Grabež, és süteményes villájával lemetsz egy nagyobb falatot a Sacherből. – De az hótziher, hogy azok az átkozott magyarok tudják a jövőt. Micike, mert így hívták a táncoslányt, meg tudta mondani a jövendőt.

– Marhaság, a jövőt senki nem tudja – legyint Popović idegesen, és remegő kézével szájához emeli a vérvörös blatinát.

– Mondom! Ez a luvnya tudta. Szilveszter éjjelén beletekintett a krampampuli kékes lángjába, és onnan kiolvasta a jövőt! Az életemre is megesküszöm, hogy így volt. December 31-én éjfélkor megmondta, hogy jövő karácsonykor a tuzlai nővéremnek ikrei születnek – bizonygatja Grabež.

– Az lenne jó, a jövőt tudni most. Keressünk egy magyart és verjük ki belőle – mondja Čabrinović.

– Megmondom őszintén, sajnálom az ipsét. Olyan becsületes, frankó képe van. Lehetne akár valami tisztességes ember is, futballbíró vagy mészáros… – mereng Čubrilović szinte elbújva a teáscsészéje mögé.

– Én a spinét jobban sajnálom, kár az ilyen töltött galambért, ez még szülne vagy hatot – mondja Grabež.

– Előre mondom: lövést nem vállalok, orvosi papírom van róla, hogy rövidlátó vagyok – szól Popović, és tömni kezdi magába a Dobost.

– Én hoztam magammal ciánkálit. Biztos, ami biztos. Nem bírom a vallatást – mondja Čabrinović, és egyetlen huzatra leküldi a pohár žilavkát.

– A beszariság családi hagyomány nálatok, ugye? Apád se bírta a vallatást. Talán ezért lett az osztrákok spionja? – kérdezi gonoszul Popović.

– Téged, kisfiam, azért még simán keresztüllőlek, mint egy kutyát – pattan fel Čabrinović, és elkapja Popović gallérját.

– Nyugalom, uraim, csigavér! – lép közbe Ilić, és szétválasztja a kakaskodókat. Mikor mindenki visszaült a helyére, folytatja: – A terv tehát a következő: egymástól tisztes távolságban felállnak az Appelkaion. A széles út mindkét oldalán hárman-hárman.

– Meg vagy te őrülve, bazmeg? – kérdezi rettegve Mehmedbašić. – De hiszen ez a kávéház tele van spiclivel! Ott az a szürke ruhás? Vagy a szakállas férfi? És az a tanító külsejű? Legjobb lenne, ha odamennél hozzájuk, és a fülükbe ordítanád a terved!

Ilić békésen befejezi az almás pitét, megissza a kávéját, majd a márványasztal tetejére helyezi vulkánfíber kofferjét. Kinyitja a táskát. – Íme a menü, uraim. Válogassanak a csemegéből. Négy kiváló belga revolver és hat kézigránát! Még friss és meleg…

Grabež felpattan és lecsapja a koffer fedelét. – Ezzel még ráérünk. Igaza van Muhamednek, ezt igazán nem itt kéne. Itt gyerekek is vannak.

– Ugyan már, skacok – legyint Princip, éppen az utolsó falat fügés tekercsét nyeli le –, nem kell fosni, béke van. És nem olyan nagy téma ez az egész. Meghúzzuk párszor a ravaszt, és elhajítunk néhány bombát. Azután egy-két hónapra elhúzunk a hegyekbe. Mire a falevelek lehullanak, az egészre már senki sem fog emlékezni…

Ilić int a pincérnőnek, kéri a számlát, aztán a többiek felé fordul: – Gyerünk, dobjuk össze a zsetont a kisasszonynak!

--------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!