Olvasóink levelei a július 22-i Vasárnapi Hírekben. Krenner István karikatúrájával.

 
Krenner István rajza

Egyház és politika
Delichon István, Keszthely

Az Orbán-rezsim igyekszik az egyházakat befolyása alá vonni, és sajnos jó részük megvehetővé is vált. Orbán hatalma fenntartásának alapköve a megvásárolt egyházak támogatása.
Az nem igaz, hogy az egyházakat azért kell milliárdokkal támogatni, mert a lakosság túlnyomó többsége vallásos, erre semmiféle statisztika nincs. A Fidesz a támogatásokat nem a jogszabályban meghatározottak szerint folyósítja, hanem kénye-kedve szerint. Tavaly év végén 118 milliárdot osztottak szét. Akik támogatták politikájukat vagy szó nélkül elmentek diktatórikus, országromboló tetteik mellett, kaptak pénzt, akik a Biblia alapján, az egyház tanításait követve nyilatkoztak a kormány viselt dolgairól, hoppon maradtak.
Köztük van az Iványi Gábor lelkész által képviselt Evangélikus Testvér Közösség, amely közellenség, mert bírálni meri Orbánt és politikáját.
Ami a közfeladatok ellátását illeti, mint az iskolák, az állami tulajdonban tanuló diákok után a támogatás ez évben 57 ezer forint, az egyházakéban 200 ezer forint lesz, az előbbi csökken, az utóbbi nő. Miért? Az egyházi iskolákban több tudást kapnak a gyerekek?
Az egyházak vissza nem kapott ingatlanjaik után járadékot kapnak évente, amit Orbán folyamatosan növel, sőt már olyan is van, amit vissza is adott. Nem tudom, miért kell a sok milliárdos ingatlan az egyházaknak, sok felújítva, amikor düledeznek kórházak, iskolák, szociális létesítmények. Ezek a Fidesz közeli egyházvezetők a pápa iránymutatását sem követik, pedig ő csak a Biblia szent szavait írja ostyájára: a menekülő embert és családját nem lehet az út szélén hagyni, vallásos ember ilyet nem tehet. Nem csak Orbánnak és oligarcháinak, hanem sok vallási vezetőnek is el kell majd egyszer számolni tetteiért. Ha nem a Földön, majd odafent.


Hova haza?
Popovics Lászlóné, Beregszász, Ukrajna

Megkaptuk Orbán Viktor levelét, amelyben értesít bennünket, kettős állampolgárokat arról, mennyire fontos a regisztráció, hogy 2018-ban tudjunk szavazni. Ha regisztrálunk, írja a miniszterelnök, akkor kapunk egy borítékot, amelyben levélszavazatainkat haza tudjuk juttatni. Nem tudom, mit ért azalatt, hogy „haza tudják juttatni”. Hová haza? Ide, Kárpátaljára, hiszen itt élünk, vagy oda, Magyarországra, mert ott fontosak a szavazataink?
Ma, amikor teljes a kavarodás, amikor senki nem tudja megmondani nekünk, hányan vagyunk itt vagy ott, hányan élnek még az új magyar állampolgárokból, és hányan már nem. Tudjuk, hogy több mint tízezer kettős állampolgárságú kárpátaljai magyar Magyarországon kapja a nyugdíját.
Bár a határ magyar oldalán be vannak jelentkezve, állandóan itt, a megyében élnek. Ezeket az embereket vajon hogyan fogják összeszámolni? Milyen statisztika alapján tudják meg, hányan telepedtek át végleg Magyarországra azok közül, akik még 2014-ben itt szavaztak, de már elmentek?
Rengeteg a meg nem válaszolt kérdés. Tudjuk, hogy a Fidesz szerint az előző választásokon az itteni magyarok 95 százaléka rájuk szavazott. Elfogadom, mert úgysem tudja senki ellenőrizni, leírni mindent lehet.
Változásokra van szükség ebben a fontos kérdésben, méghozzá sürgősen. De nem hiszem, hogy a Fidesz ezt a mézesmadzagot kiengedi a kezéből. A magyarországi ellenzék pedig nagyon gyenge ezekben a kérdésekben. Pedig lenne itt munkájuk a választások előtt.


Amíg másként nem megy
Mándy Gábor, Budapest

Nem vagyok konfrontáló típus, ezért nem értem, hogy a civil szervezetekre vonatkozó, nemrég megszigorított előírásokkal mi a baj. A jogszabály megjelöl egy 7,2 millió forintos összeghatárt. Ha egy civil szervezet ennél kevesebb támogatást kap külföldről, akkor már nem esik a törvény hatálya alá. Hát aprózzák föl a szervezeteiket!
Az ilyen egyesület vagy alapítvány 15 napon belül köteles bejelenteni külföldről támogatott szervezetté válását a bíróságon, egy formanyomtatványon tranzakciónként részletezve a külföldi támogatásokat. Tudtommal e szervezetek gazdálkodása jelenleg is átlátható, saját weboldalukon minden ilyenfajta adat megtalálható. Hát küldjenek egy linket a Civil Információs Portálra! Abban sem látok semmi problémát, hogy a külföldi támogatást tüntessék fel minden kiadványukban.
„A magyar kormány által külföldi ügynöknek tekintett közhasznú szervezet.”
Ha egy ilyen szervezet egyéneket (menekülteket, szegényeket, bántalmazott nőket, gyerekeket, romákat stb.) támogat, akkor is adhat nekik olyan dokumentumot, emléklapot, amelyen fehéren-feketén kimondja: „Önt a kormány által nem támogatott civil szervezet segítette, ezt sose felejtse el!”
Megjegyzem, én az egyházi törvény által hátrányos helyzetbe hozott szervezetek helyében is azt tenném, hogy a nevükbe belevenném: „az egyházi törvény által egyháznak nem minősülő egyház”.
Az adónk 1 százalékának felajánlása tekintetében is van kerülőút. Miért ne vállalhatná el azt egy régen bejegyzett, mindenki által elismert egyesület, hogy a neki juttatott támogatás bizonyos hányadát azoknak adja tovább, akik ebben a kormány által alkotott egyoldalú törvény értelmében hivatalosan abban nem részesülhetnek?
Nem kell konfrontáció, nem kell kekeckedés. Meg kell felelni a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, amíg nem megy másként.


Über helyett hiénák
Martényi Csaba, Budapest

Taxishiénák húzták le a külföldi vendégeket a Balaton Soundon. A Budapestről érkezett csalók, engedéllyel nem rendelkező személyszállítók esetenként több tízezer forinttal károsították a fesztiválozókat, kizárólag külföldieket. Magyarokat egyáltalán nem vettek fel kocsijukba, őket ugyanis nehezebb megvezetni.
Kicsit arrébb, tőlünk nyugatabbra nyaralni ment ismerősöm a francia tengerpartra utazott, ottani meghívója öreg autója a szállás felé menet lerobbant.
Taxi, busz se közel, se távol. Mentő ötlete támadt: lemerülőfélben lévő mobilján hívta az Ubert. Szerencséjére működött a rendszer, a legközelebbi járat, amelyet telefonján követni tudott, 10 percen belül előállt. Az udvarias sofőr nemcsak hogy tisztességes viteldíjért a megadott címre szállította utasát, hanem még a fuvar alatt ismerősöm okostelefonját is töltőre tette.
Az Uber 2014 nyarán vált elérhetővé Magyarországon, hamar népszerű lett, mert a hagyományos taxinál egyszerűbben, mobilon elérhető volt. Egyetlen koppintás, és máris érkezett az autó. A sofőr pontosan tudta, hogy hova kell mennie.
A fizetés pedig teljes mértékben készpénzmentes. De az ellenérdekelt hagyományos taxik az Uber beszüntetését követelték, és a kormány a piaci verseny jótékony hatásának fittyet hányva, engedett a nyomásnak.
A cég kénytelen volt kivonulni Magyarországról. Ha nem következik be e sajnálatos esemény, talán a hiénák sem erősödtek volna úgy meg, hogy folyamatosan kockáztatják országunk jó hírnevét. A magyarországi taxizásnak éppen azok a hiénák ártanak a legtöbbet, akiket igazi piaci versenyben ki lehetne szorítani a fuvarozásból. Várjuk a hathatós intézkedéseket.


Kidobott pénz
Ferenczy Tamás, Budapest

Olvastam, hogy az idén is Orbán Viktor szeretett csapata kapta a legtöbb taopénzt.
Ezen már nem is csodálkozom, mert tudom, hogy ez a pénz eredményeket nem hoz. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Felcsúton évek óta csak arra létezik, hogy az „üzletemberek” rengeteg pénzt pumpáljanak bele, de eredmény sehol. Legalább lenne egy olyan név, egy növendék, aki javított a magyar labdarúgás sorsán!
A múlt hét végén érkeztem haza Sepsiszentgyörgyről, ahol meglátogattam a rokonaimat. Nagy örömmel értesített a bátyám, hogy a Sepsi OSK labdarúgócsapat feljutott a román első osztályba. A három erdélyi megyeszékhelynek nem volt még soha csapata a román labdarúgó-élvonalban, de most már van.
A legizgalmasabb az, hogy ebben is benne van a Puskás akadémia keze. Tavaly, amikor látták, hogy pénz és edzők nélkül a csapatnak nem sikerülni bekerülni az első osztályba, odaküldték a felcsúti akadémia 73 éves edzőjét, Sándor Istvánt. Eddig határon túli tehetségkutatóként dolgozott az akadémiánál, és tudott segíteni, hogy a Sepsi OSK feljebb kerüljön.
Miért nem lehet itthon felhasználni ezeket a szakembereket? Inkább hatalmas pénzekért hívnak ide gyenge edzőket külföldről?
A magyar edzők, gondolom, nem ingyen utaznak Romániába segíteni. Az is nagyon fontos, hogy miért ad pénzt a Puskás akadémia külföldi csapatra, ha itthon a gyengénél is gyengébb szinten van a labdarúgás.
Sok a kérdés, de tudom, választ nem kapok. Minden miniszterelnökünk kezében van.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!