„A rendőrök a tüntetésen megpróbálták elmagyarázni a CÖF-ösöknek, hogy csak másnapra kértek engedélyt, de a tüntetők hiányos nyelvtudása miatt ezt nehezen értették” – adta hírül a hvg.hu a CÖF brüsszeli demonstrációjáról.

Sajnos a Csizmadia László által vezetett tüntetőknek nem jutott eszébe tolmácsért kiáltani, pedig az Európai Parlament közelében több esélyük lett volna segítséget kérni, mint Vida Ildikó egykori NAV-elnöknek, aki a Szabadság téren, az amerikai követség bejáratánál „ütött rajta” André Goodfriend amerikai ügyvivőn.

Mi sem bizonyítja jobban, mint ez az epizód, hogy az állam által pénzelt civilek tényleg az átlagpolgárt képviselik. Hiszen épp a brüsszeli tüntetéssel egy időben tette közzé az Európai Bizottság tolmácsolási főigazgatósága azt a statisztikát, ami szerint az EU lakosai közül a magyarok beszélnek a legkevesebben idegen nyelvet – 100-ból mindös?- sze 37-en értenek szót külföldiekkel. Ezzel Magyarország nem egyszerűen sereghajtó, de messze lemarad mindenkitől (a bolgárokat kivéve).

Szerencsére az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a héten bejelentette: 35 éves kor alatt ingyenessé lesz az első nyelvvizsga. Ez persze nem oldja meg azt a problémát, miképp fognak a fiatalok megtanulni idegen nyelveket – ami ugye ideális esetben megelőzné a nyelvvizsgát. De a CÖF jobbára „túlkoros” tüntetőin sem segít. Igaz, nekik szükségük sincs nyelvtudásra, amíg anélkül is képesek olyan árnyalt, és mégis mindenki által érthető üzeneteket megfogalmazni transzparenseiken, mint: „Stop Soros-lobby”.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!