Kitüntette Orbán Viktor az Indexet, ahogy kevéssel korábban a Hír Tv-t is: fake news gyárnak nem nyilatkozom, hárította el kérdéseiket.

 

Az „álhírgyártó” minősítéssel való nyilvános megszégyenítés Trump amerikai elnök találmánya és kizárólag a legjobb minőségű sajtótermékeket illeti meg. Így a New York Timest, a Washington Postot vagy a CNN-t. Ha valamire Trump ezt a jelzőt használja, már kezdhetjük is olvasni, nézni, ha eddig nem tettük volna.

Erre biztatta hát Orbán is a magyarokat: tessék figyelni a Hír Tv-t és az Indexet, ezeknek ugyanis kiemelten nem nyilatkozik. Schmidt Mária itt is rásegített egy kicsit, mert a fentieken kívül kitiltotta a HVG-t, a Zoomot és a 168 Órát is az intézete által szervezett Steve Bannon-előadásról. Így már majdnem teljes a figyelemre méltó lapok listája, de azért szerencsére még mindig nem az.

Ezekben a napokban, amikor a magyar nyilvánosság Orbán kirekesztő médiakezelésével szembesült, Macron francia elnök a front másik oldalára állt. Történt ugyanis, hogy a LePoint című hetilap plakátként is használt címlapján Erdogan portréjával és a török elnököt diktátornak minősítve jelent meg. A választásokra készülő török államfő hívei fenyegető fellépésükkel több francia városban is elérték, hogy az újságosok levették a plakátot. Macron erre reagált: „Ez a sajtószabadság megsértése. Márpedig a sajtószabadság mindenekelőtt! Ahol megsértik, ott diktatúra van.”

Macrontól magától tudjuk, hogy szinte semmiben sem osztja Orbán Viktor nézeteit. Immár eggyel több tétel van ebben a sorban. És egy következő, amiről ő nyilván nem is tud. Amikor éppen a kamerák kereszttüzében átnyújtotta a francia állampolgárságról szóló oklevelet egy Maliból származó 22 éves, addig „papír nélküli” menekültnek, itthon az egyik legnagyobb portál éppen sztornírozta a hírt. Mamoudou Gassama az utcáról látta meg, hogy egy kisfiú utolsó erejét megfeszítve egy negyedik emeleti erkélyről kilógva a korláton csüng. A fiatalember az életveszélyt vállalva, erkélyről erkélyre kapaszkodva megmászta a négy emeletet és megmentette a kisfiú életét.

Az esetről hírt adott a kormányhű magyar Origo nevű hírportál is, de amikor kiderült, hogy egy menekült a megmentő, törölte az információt. Nekik nyilatkozik Orbán Viktor.

Az Origo nem ragadtatta el magát. Rendszerszerű Magyarországon az álhírgyártás. (A maga módján az elhallgatás is az.)

Számos külföldi elemzés is bizonyította (legutóbb a Nemzetközi Sajtóintézeté), hogy a hírhedt, Amerikában és Nagy-Britanniában is komoly zavarokat okozó orosz álhírportálok azért szorultak ki Magyarországról, mert kormányzati, illetve államilag pénzelt oldalak veszik át híreiket, szerepüket

A kormányzati pénzen óriássá növesztett propagandaapparátus az egyik oldalon, a laplikvidálásokkal és ellenséges kivásárlásokkal lenyomott, de szakmai szabályok szerint működő média a másik oldalon keretezi a fake news rendszert.

Durva elméleti megalapozását pedig Kovács Zoltán kormányszóvivő szolgáltatta, aki szerint kár a jajveszékelésért, olyan ugyanis, hogy független média, nem létezik.

Ha szisztematikusan felszámolják, akkor valóban nem, ellenkező esetben viszont az volna a főszabály. Amit ő állít, fake news, a hatalomra törő populizmus legédesebb gyermeke. (Ide tartozik, hogy a sajtószabadság világnapján, május 3-án a Fidesz képviselői azon nagyon kevesek közé tartoztak, akik az Európai Parlamentben nem szavazták meg a független sajtó megerősítéséről szóló uniós határozatot.)

A magyar kormánytól sok tekintetben eltérő nézeteket valló Ferenc pápa azt mondja a fake newsról, hogy annak romboló hatásától csak akkor lehet megszabadulni, ha szembefordulunk a megosztottsággal, ha azért lépünk fel, hogy az emberek közötti kapcsolatok szabadon és egymás javára legyenek alakíthatók. A védekezéshez az egoizmustól megszabadult emberekre van szükség, akik párbeszédképesek.

A „nem nyilatkozom fakenewshírgyárnak” még nem a párbeszédképesség jele.

Az oda vezető út megtalálásához hátráljunk vissza majd’ négyszáz évet, amikor John Milton azt írta az Areopagiticában, hogy „hadd birkózzon egymással igazság és hazugság, hisz ki látott már olyat, hogy az igazság szabad, nyílt küzdelemben alulmaradt volna? Az igazsággal való cáfolás a legjobb és legbiztosabb elnémítás… Mert ki ne tudná, hogy az igazság a Mindenható után a legerősebb, s győzelméhez nincs szüksége ravaszkodásra, hadicselekre, cenzúrára; ezekhez a fortélyokhoz és védelmi eszközökhöz a tévelygés folyamodik az igazság hatalmával szemben”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!