Béndek József, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: a vámhatóság felkészült arra, hogy fellépjen a pálinkafőzés új szabályait megszegők ellen.

 Amikor meglátta a közeledő fináncokat, id. Pálinkás István rutinszerűen elkezdett szaladni a közeli sűrű sötét erdő felé, de az egyenruhások utána kiabáltak: – Ez most nem razzia Pista bá’, csak beszélni szeretnénk magával. Id. Pálinkás azt gondolta, hogy ez is csak egy a sok ócska finánc trükk közül, de mivel úgyis utolérték volna, megállt. – Jó hírünk van Pista bá’ – mondta az egyik pénzügyőr. – Mostantól törvény van rá, hogy nyugodtan főzhet otthon pálinkát. Nincs több razzia, elkobzás, büntetés satöbbi. – És ezentúl nyugodtan járhatok az erdőbe fát lopni, meg a tóra rabsicolni? – kérdezte az öreg reménykedve. – Az a helyzet Pista bá’, hogy a jelenlegi forradalom a falopásra és az orvhorgászatra egyelőre nem terjed ki. Csak a pálinkára. Az öreg csalódott volt egy kicsit, de aztán felderült, s mondta is, hogy most hazamegy, lefőz egy emberes adagot a jó hír örömére. A fináncok azonban a fejüket csóválták és figyelmeztették, hogy azért ennyire nem egyszerű a dolog. A pálinkafőzés tényfennforgásának szabályszerűségét ugyanis szigorú inspiciálás alá kell vonni. Még nincs kész a rendelkezés végrehajtási utasítása – mondták –, de nyilvánvalóan ellenőrizni kell majd például a pálinkafőző berendezés űrtérfogatát, ami nem lehet 100 liternél nagyobb. Ezt valószínűleg a vám- és pénzügyőrség újonnan létrehozandó űrkommandója fogja elvégezni – magyarázták. Már alakul a testületen belül az úgynevezett faszekció is, amely a gyümölcsfák ügyeinek felelőse lesz. A pálinka ugyanis fontos hungarikum, vigyázni kell a minőségre, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyümölcsből főzik. A faszekció ellenőrzi majd a gyümölcsfák oltási bizonyítványát. Aztán ott van a probléma, hogy mindenki csak a saját gyümölcséből főzhet, ezt is felügyelni kell valahogy. A szilvára azonban a jelenlegi szabályozás hiányosságai folytán nincs ráírva, hogy kinek a fáján termett. Lehet, hogy az esetleges visszaélések megelőzése végett darabra le kéne számlálni a gazdák gyümölcseit, ami még a baracknál menne valahogy, de a cseresznyénél már problémásabb volna, arról nem is beszélve, hogyan lehetne ellenőrizni azt, aki rizspálinka főzésére adná a fejét. Egyelőre tanulmányozzák az egyszerűsített kontroll lehetőségeit. Például leszámolnának egy gyümölcsöt, és beszoroznák a többivel. Inspiciálni kell majd azt is valahogy – melegedtek bele a fináncok –, hogy egy évben 50 liternél senki se főzzön több pálinkát otthon. Mert az afölötti mennyiség már jövedéki adókötelességet von maga után. Fokozza a problémát, hogy a pálinkát le kell fokolni. A rendelet ugyanis 50 liter 86 fokos szeszre vonatkozik. Eredetileg szóba került, hogy kerek 90 fok legyen a sztenderd, de az annyira erős, hogy már derékszög. Az ellenőrzést úgy lehetne megcsinálni, hogy mondjuk az év elején lefőzött pálinkát lepecsételnék, és év közben rendszeresen ellenőriznék, hogy nem lett-e több véletlenül. De a legnagyobb gondot mégis a törvénynek az a rendelkezése okozza, hogy mindenki csak saját szükségletére főzhet pálinkát adómentesen, tehát abból más nem ihat. Hogy lehetne ezt felügyelni? – Szerencsére rájöttünk a megoldásra – derültek fel a fináncok. – Mindenki szabadon, minden kötöttség nélkül felhajthat egy kupicát a saját pálinkájából, ha ezt az illetékes hatóságnak három nappal korábban bejelenti… Az öreg komolyan bólintott és elkezdett rohanni a sűrű sötét erdő felé.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!