Oké, nem beszélünk többet a halálbüntetésről – mondta a miniszterelnök a Néppárt vezetőinek, amikor azok szépen kérték erre. Ennyi. Basszus: miért nem szóltak neki két hónappal ezelőtt? Megspórolhattuk volna ezt az egész szégyenteljes izét, amiről mostanában mi magyarok jutunk eszébe mindenkinek.

Egyáltalán emlékeznek még, miről jutott eszébe a miniszterelnöknek a halálbüntetés? A kaposvári trafikos gyilkosságról. Pontosabban arról a vitáról, ami akkoriban felhorgadt: hogy tudniillik a fólia rablásra csábít. Kiderült, hogy nem a fóliával van a baj, hanem hogy a létező büntetések nem rettentenek el eléggé. (Hogy a halálbüntetés sem, mert ezt mutatja minden tanulmány, arról nem volt szó.)

Egy ideig párhuzamosan futott a két kampány, a kaposvári polgármester még olyan címmel tartott sajtótájékoztatót, hogy „Le a fóliával! Halálbüntetést az elkövetőkre!” Rogán Antal és Kósa Lajos is mondogatott olyasmit, hogy nincs is benne a jogszabályban az elsötétítés (benne van), de aztán kiderült, hogy az utóbbi az igazán ütős sztori, az többet hozhat a konyhára, mint a fólia.

És tessék, most itt állunk – ahogy nagyanyám mondta annak idején – talpig megfürödve, télvíz idején. Fólia a trafikon, és a halálbüntetés sem kóser. Miről fogunk beszélni a következő két hónapban? Mit szólnának a bevándorlókhoz?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!