Ha másból nem is, abból, ahogyan Orbán Viktor nemzeti jelleggel lett váratlanul híve a halálbüntetésnek, Szanyi Tibor meg európai léptékben csökkentené az élelmiszerek áfáját, tudható: lesz itt valami választás már megint. Hogy ehhez a maihoz nem nagyon fűlik a többség foga, az elég nyilvánvaló. Csinált például egy bugyutácska kampányfilmet az Európai Parlament buzdító szándékkal, elég csak elolvasni a hozzá a közösségi portálokon biggyesztett magyar kommentárokat. Hosszan kell keresni olyat, amelyik bírja a nyomdafestéket. Ha jól értem, az itt rögzített általános vélemény valami olyasmi, hogy nincs nekünk ehhez semmi közünk. Pedig van.

Az Európai Unió már régóta a belpolitika része. Az Európai Parlamentben a következő öt évben eldőlhet, hogy Európa, benne Magyarország megmarad a globális verseny szerény utolsó helyezettjének, avagy képes lesz beleszólni az USA–Kína–India–Oroszország vetélkedésbe. Nem mindegy ez egy olyan országban, mint a miénk, ahol az elmúlt tíz évben minden lerakott 100 téglából 97-et az unió fizetett. Már csak ezért is menni kell megint, szavazni az európai parlamenti választásokon.

A főállású közönyösökkel és a hivatásos lustákkal, valamint a rajongókkal és politikai szektatagokkal most nem foglalkozunk, inkább az elvi nemszavazókkal, belőlük most még több van, mint április 6-án volt. Többségük nyilván ellenzékinek mondja magát. Körükben tapasztalom annak a hozzáállásnak terjedését, miszerint ma nincs kedvük megint feltűzni az orrcsipeszt és felhúzni a gumikesztyűt a voksoláshoz, jó idő van, meg gyereknap, hagyják a fenébe az egészet. És tényleg, az ellenzéki térfélen kedvet nem nagyon csináltak a demokratikus aktushoz. Mégis lenne itt legalább három dolog, ami talán méltó a megfontolásra.

A vártnál is alacsonyabb részvétel nyilvánvalóan a Fideszt és a Jobbikot erősítené – lásd még: fent említett rajongók és szektatagok. A látszat ellenére a Fidesz számára igenis akad tétje a mai választásnak, ha nem is akkora, mint az ellenzéki oldalon. Nem teljesen mindegy ugyanis, hogy nagyon-nagyon vagy csak nagyon nyerik ezt a fordulót. Abból a szempontból nem mindegy, hogy a hazai kétharmadnak – látjuk –, mára tényleg egyetlen korlátja maradt, az Európai Unió. Márpedig amikor a magyar érdekeket gyakorta a magyar kormánnyal szemben kell megvédeni Brüsszelben, van annak jelentősége, hogy milyen kemény és hogy hol húzódik ez a korlát. Ha például a Fidesz túlméretezett európai parlamenti frakciója válik a mérleg nyelvévé az Európai Néppárt és mindenki más küzdelmében, akkor biztosan nagyobb lesz a megértés, de legalább a félrenézés Orbán hazai politikája kapcsán. Orbánon kívül kinek jó ez?

Az ellenzéki oldal persze ennél idegesebben várhatja az eredményt, van is oka rá. Ha véglegesen el nem is dől, de jelentős mértékben befolyásolhatja a mai voksolás a választ a nagy kérdésre: ki fogja leváltani Orbánt. Április 6-a óta már nem hagymázas rémálom, hogy ez akár a Jobbik is lehet. Hogy ezt meg lehessen akadályozni, abban – én úgy látom – fontos lenne, ha a demokratikus, európai, nyugatos alternatíva képviselete nem maradna kizárólag az újabb válság szélére sodródott MSZP-re. Ha az Együtt és a DK nem jut mandátumhoz, abból az MSZP mai vezetése alighanem rossz következtetést fog levonni. Azt, hogy mégiscsak helyes az április 6-a után meghirdetett, valahonnan már ismerős programjuk: „folytatjuk”.

A felhozatallal elégedetlen ellenzéki szavazók, akik ebben a koranyárban végképp kényelmetlennek érzik a gumikesztyűt, meg az orrcsipeszt, jó, ha tudják: most vasárnap némiképp könnyebb dolguk van, mint másfél hónapja volt. Ez a szavazás ugyanis, annak minden belpolitikai következményével együtt, mégiscsak Európáról (is) szól, s e tekintetben a helyzet tiszta és világos. A komolyan vehető pártok közül kettő, a Fidesz és a Jobbik, eltérő tempóban ugyan, de kifelé vinné Magyarországot az Európai Unióból, el onnan Keletre. Pakssal, vagy KGBélával, de ugyanabba az irányba. Az MSZP–Együtt–DK töredezett világa pedig bent tartana minket. Ha így nézzük, ez most ez egyszerűbb választás.

Menni kell. Megint menni kell.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!