Szabadságharcunk ragyogó sikerei, fülkeforradalmunk fényes győzelmei, a multik és a bankok kesztyűbe dudáltatása, egész Európa móresre tanítása, továbbá a rezsicsökkentés ellenére kerül néha homokszem a nemzeti együttműködés olajozott rendszerének fogaskerekei közé. Vagy esetleg belecsöpög a pörköltszaft.

Történt, hogy a Hungarikum Szövetség (HUSZ), amely ez idáig észrevétlenül simult hozzá a NER-hez, most közlemény formájában támadta hátba a hungarikumbizottságot (HB). A HUSZ – államilag kistafírozott civil szervezet – tanulmányozván a hungarikumok törvénybe foglalt körét, az irányú aggodalmát fejezte ki a HB-nek – miniszteriális testület –, hogy fennforog a felhígulás veszélye. A fennforgás oka pedig a karcagi birkapörkölt. Mert bár a rengeteg zsír és egy egész birka mellett valóban fellelhető benne némi tradicionális jelleg, ám mindez csak tájegységileg értelmezhető, így hungarikumnak szerintük kevés. A karcagi birkapörkölt tehát veszélyezteti az egészséges nemzettudat építésének folyamatát, napnál világosabb hát, hogy az „értékalapú, következetes és a fenntartható működőképességet elősegítő” megbeszélések nem tűrnek halasztást a HUSZ és a HB között.

Hanem bizonyos Birinyi úr, ennek a HUSZ-nek az elnöke, úgy látszik, még sincs egészen kikupálva a rendszer hétköznapi működését illetően. A HB-nek ugyanis maga Fazekas Sándor agrárminiszter az elnöke, aki, mielőtt magas pozícióba emelte volna őt a kétharmados népakarat, 20 évig volt Karcag város polgármestere. Róla tehát okkal feltételezhetjük, hogy gyakorta tunkolta azt a birkapörköltet, tán még szereti is. A karcagi betevő törvénybe foglalása tehát jussa neki, és még csak nem is vádolhatjuk emiatt túlzó részrehajlással. Hiszen ha belegondolunk, hogy főnöke birtokának végében sokmilliárdnyi közpénzből épül stadion az első osztályba beoligarcházott háztáji focicsapat számára, vagy hogy Lázár államtitkár dohányipari nagyvállalkozó barátja kedvéért tízezrektől vették el a vállalkozás lehetőségét, továbbá Tállai államtitkár városának labdarúgói a rendkívüli helyzetekre félretett pénzből kapnak 400 milliót, Matolcsy jegybankelnök pedig a mi kontónkra fordíttatja le angolra korszakos jelentőségű szakkönyveit – nos, ezek fényében Fazekas miniszter lokális birkapörköltje a szerénység és visszafogottság jelképe. Ha már volt oly kedves főnöke majd’ minden rokonát és üzletfelét nagybirtokossá nemesíteni azzal, hogy a földtörvényt a nevére vette, akkor ennyit igazán megérdemel. Egyébként is, mi más lenne hungarikum, ha nem a karcagi birkapörkölt?! A bajai halászlét például eleve kizárja a körből, hogy Bajnai Gordonnak volt képe Baján megszületni. Szóba jöhet esetleg még a kolozsvári töltött káposzta, Semjén Zsolt nyilván kész is lenne belovagolni érte Erdélybe, ám előtte indokoltnak látszik az esetleges diplomáciai bonyodalmak mérlegelése, továbbá az uniós előírások vizsgálata.

Ha már itt tartunk, bevallom, soha nem értettem, mire megyünk azzal, ha magunknak foglaljuk törvénybe, mi az igazi magyar. Tán érdemesebb lenne ezt a világ tudtára hozni, hátha akkor származna ebből a nagy fenekedésből némi haszon is. Bár például Európában mostanság nagyon is tudják, mi a magyar. Olyannyira, hogy az unió csak és kizárólag miattunk kezdett gondolkodni azon, miként előzhetné meg, hogy a tagállamok oly pofátlanul sértsék meg az európai normákat és jogszabályokat, ahogyan azt a mi kormányunk teszi. Egyelőre csak méla döbbenettel figyelik, hogy magyar kormánypolitikus egyetlen mondatban tud harcot hirdetni az Európai Unió ellen, és eldicsekedni az ugyaninnen kapott pénz elköltésével. Fel nem fogják, hogy a silány hazugságok és az alantas ferdítések miért okoznak lelki kielégülést és szellemi megnyugvást oly sok magyar választónak.

A jobb megértéshez tanulmányozniuk kellene a hungarikumok világát. Itt van például tárgyalt témánk, a karcagi birkapörkölt, melynek minőségét a jószág helyes kiválasztása és feldolgozása adja. Az étel elkészítéséhez ugyanis egy egész birka szükségeltetik. A kívánt ízhatás elérése érdekében az autentikus recept szerint a birka feje külön törődést igényel. Ki kell vágni a nyelvét, azt megabálni, majd megtisztítani a fülét, de ami a legfontosabb: az agyvelő eltávolítása. Azt előbb meg kell fűszerezni, így visszahelyezni a koponyába, majd a zsírral megkent üstben hosszú órákon át főzni. Egy nyelv nélküli, tiszta fülű, némileg megdolgozott agyú birka a magyar büszkeség alapja. Mit nem ért ezen Európa?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!