A Vasárnapi Hírek 2015. 9. számában megjelent olvasói levelek.

Mi járhat a fejükben?
Fried Ferenc, Budapest

Töröm a fejem: mi járhat a fejükben? Hogy lehet, hogy a teljes vezető elit (egy-két kivétellel), élén a Nagyfőnökkel, semmit nem érzékel abból, hogy az ország egészén, a társadalom és a gazdaság minden területén csak bajt, zűrzavart és káoszt okoztak?
Hogy az emberek nagy többségének csak ártottak az elmúlt öt évben? Hogy Magyarország Európa és a világ szégyenpadjára került? Kezdetben ők is csak jót akarhattak (vagy legalábbis nem kizárólag a hatalom és a pénz volt a céljuk), ha netán nem is találták meg az odavezető utat. A megszerzett hatalom deformálta őket is, mint mindenkit – de ennyire? Az ember hiheti, hogy elképzelései helyesek, ám ha a valóság egyre inkább cáfolja azt, amit gondol, akkor fel sem merül benne, hogy esetleg mégis korrigálni kellene ezt-azt?
A ragaszkodás a hatalomhoz érthető – senki sem szeret megbukni. Ám meddig lehet tűzön-vízen át, egyik ostobasággal menteni (vagy tetézni) a másikat? Nem veszik észre, hogy csak kárt okoznak? Mindenki szeret jól élni – de ehhez jó lelkiismeret is szükséges. Egy-egy ember ezt el tudja altatni magában, de vajon létezik-e a cinizmusnak olyan szintje, hogy mindenki gazdagodik, urizál, és egy egész kormány, egy egész frakció, egy egész párt az összes csatolmányával képes nyugodtan aludni, miközben valahogy mégiscsak értesül róla, milyen nyomorban él az ország, milyen állapotok vannak az egészségügyben, az oktatásban, s más ágazatokban?
Az ember kollektív, társadalmi lény. Vajon tényleg létezik a vak és süket önzésnek olyan foka, amely az egész Fidesz-osztályt érzéketlenné teszi mindannak a következményei iránt, amit a haza és a nemzet ellen elkövettek? Egy politikus hibázhat, egy párt is elindulhat rossz úton, de hogy hetente vagy akár naponta képesek legyenek új és újabb kártékony és népnyúzó, vagy csak értelmetlen, senkinek hasznot nem hajtó intézkedéseket hozni, az döbbenetes.
Nem értem.

 

Hallgatás vagy elhallgattatás
Kamarás György, Szeged
Az egyszerű halandó nemigen tudja, hogy Simicska és Orbán milyen szavakkal illették eddig egymást négyszemközt. Az is lehet, hogy az ominózus kifejezést gyakran használták vitáik során, de az is lehet, hogy nem.
Gyurcsányról tudtuk, hogy hajlamos felhergelt állapotban nem kifejezetten szalonképes szavakat használni. Ilyen szinten Simicskáról nem sokat tudtunk. Az viszont a két ember szövege között lényeges különbség, hogy Gyurcsány Őszödön zárt körben mondta, amit mondott, Simicska viszont nyilvánosan, újságírók előtt. Ezt a véleményt nem kellett kiszivárogtatni, nem kellettek hozzák árulók. A másik nagy különbség az, hogy a Gyurcsány-féle szövegkörnyezetből kiemelték az illetlen szavakat és szinte csak azt harsogták és harsogják ma is. Simicska mondókájából viszont az állami (fideszes) médiában semmit sem lehet hallani. Amennyiben tehát valaki azt állítja, hogy a jelenlegi állami tévék és rádiók híradásai nem irányítottak, teljes a szólás?- szabadság, az hazudik. Tehát Gyurcsánynak volt igaza, hiszen ő Őszödön többes számot használt. Ez a többes szám Orbánra is vonatkozik, most hallgatásával próbálja leplezni hazugságait. Csak az a kérdés, hogy Simicska a szánkózás után folytatja, vagy beáll a sorba és elhallgat, esetleg elhallgattatják.

 

A Nézőpont
Szalai Judit, Szolnok
Nagyon figyelmesen olvastam a Nézőpont közvélemény-kutatását arról, hogy ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, a Fidesz–KDNP egyértelműen megkapná a kétharmadot. Ezer ember megkérdezésével tudták ezt megállapítani. Lehetséges, hogy igazuk van, hogy ennek az ezer embernek ez a véleménye, de szeretném megkérni az összes közvélemény-kutatót, kérdezzék meg a választópolgárokat, szeretnének-e olyan pártot választani, amelynél a korrupció elérte az összes lehetséges határt. Kérdezzék meg, akarnak-e olyan államtitkárokra és helyettesekre szavazni, akik egy év alatt a fizetésükön kívül még 100 millió forintot keresnek más cégeknél! Vagy: egyetértenek-e azzal, hogy a 30-40 éves fideszes képviselők luxusvillákat, antik dolgokat vásárolnak, és annyira gazdagok, hogy már nem is titkolják! Kérdezzék meg, miként létezik, hogy egy polgármester-gázszerelő 600 millió forintért vesz sertésfarmot és elfelejt beírni a vagyonnyilatkozatába egymilliárd forint bevételt! És végül azt is szeretnénk tudni, hogy a Fidesz ifjúsági vezetője hogyan lett pénzhamisító.
Ha ezekre a kérdésekre választ kapnak, nem hiszem el, hogy ha a következő vasárnap lennének a választások, megkapná a Fidesz a kétharmadot. A közvélemény kutatóinak illene pontos kérdéseket feltenni, és az embereket nem nézni ostobának.

 

Ságvárit törölni kell
Frenkel Eszter, Szeged
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint nem elfogadható, hogy Ságvári Endréről állami köznevelési intézményt nevezzenek el.
Kérdezem a 35 éves politikustól, honnan tudja ezt? Vagy egyszerűbben: mi rosszat tett neki és fantompártjának a 31 évesen meggyilkolt Ságvári Endre? Sokat hallottunk Szegeden arról, hogy itt az ideje megváltoztatni a Ságvári Endre Gyakorlógimnázium nevét, és azt, hogy el kell felejteni, hogy ez a kitűnő iskola valamikor a neves antifasiszta nevét viselte.
Rengetegen tiltakoznak azok közül, akik ennek az iskolának köszönhetik, hogy igaz emberek lettek, hogy szertevitték a világba a magyar iskola nevét. Sok-sok ismert művész, orvos, akadémikus, sportoló és munkás büszke volt és büszke ma is arra, hogy a kitűnő Ságváriban tanult. Most pedig jött a kegyetlen ötlet az Emmitől, Rétváritól, hogy törölni kell Ságvári Endre nevét. Miért? Mert a Jobbiknak nem tetszik, hogy Ságvári zsidó volt? Gondolom, ez csak az egy oka lehet, mert 60 évig senki sem foglalkozott ezzel. Szégyen és gyalázat az egész világ előtt!

 

Még egy ilyen győzelem…
Wiegandt Richárd, Budapest
André Goodfriend távozásával Orbán Viktor győzött, de csak egy elterelő manőverben.
Az Egyesült Államok korruptnak találta Vida Ildikót és társait, és ezzel kellemetlen helyzetbe hozta a magyar kormányt. Orbán Viktornak nem állt érdekében a korrupció kivizsgálása, felszámolása, ezért a szokásos elterelő trükkhöz folyamodott: Vida Ildikóval eljátszatott egy abszurd komédiát, és bepereltette jó hírnév megsértéséért az amerikai ügyvivőt. Az ügyvivő távozása azonban mit sem változtat azon a tényen, hogy Amerika szerint Vida Ildikó és társai korruptak.
Szokásos trükkről szóltam, mert hasonló esetek már sorozatban történtek, például az ÉS pervesztése Kaya Ibrahim és Josip Tot ügyében, meg a tokaji szőlők ügyében (nem Fidesz, hanem Fidesz-közeli cégek, illetve azon a napon nem volt közgyűlés, de a többi stimmel). Dávid Ibolyát bíróság elé állították, mert az UD Zrt. őt illegálisan megfigyelte, Horváth Andrást is, mert korrupcióval vádolja a NAV-ot. Figyelemre méltó viszont, hogy Orbán Viktor nem foglalkozik saját jó hírének bemocskolásával, fel sem veszi, hogy Simicska Lajos őt korruptnak nevezte, tökéletesen mindegy, hogy milyen körülmények között. Simicska, a bizalmas barát, elég sokat tudhat közös kétes ügyleteikről. Ha nem tisztázza magát Orbán Viktor, akkor kiérdemli, hogy nevét a „korrupt” jelzővel együtt emlegessék.

 

Képességeimet meghaladó feladatok
Ferenczy Tamásné, Budapest
Figyelmesen néztem hétfőn az országgyűlési közvetítést. „Meghatódtam” attól, ahogy az MSZP elnöke, Tóbiás József dicsérte pártja „nagy eredményét” a veszprémi választáson. A közvetítés legérdekesebb része az volt, amikor Lázár János csúcsminiszter válaszolt Szél Bernadett kérdésére arról, hogy az állami MVM-ből a gázimportba szövevényesen kapcsolódó emberek nem visznek-e magukkal olyan információkat, melyek károsítják az államot.
Lázár nagyon idegesen, de visszatartva magát, azt mondta, hogy „Erőmet, képességeimet maghaladó feladatokat bízott rám a miniszterelnök és nagyon várom már, hogy leadhassak a portfoliómból. Energiapolitikai szakértő például nem vagyok, kereskedelmi, üzleti kérdésekkel kapcsolatban nem akarok válaszolni.”
Néztem, hallgattam Lázár Jánost, és azt gondoltam, ennek az embernek segíteni kell. Segíteni abban, hogy meg tudja érteni, tényleg nem ért azokhoz a dolgokhoz, amelyekkel foglalkozik. Szél Bernadett nagyon konkrét kérdést tett fel, olyat, ami rengeteg magyar választót érdekelne, de Lázár nem akart válaszolni, és nem azért, mert nem ismeri a témát. Nagyon jól tudja (és érti), hogy itt kizárólag a korrupcióról van szó, pláne, ha a gázüzletet említik. Ilyenkor a válaszban tévedni nem lehet, ezért is kell, hogy valaki segítsen a miniszternek.

Kérjük önöket, amennyiben véleményüket megjelenésre szánják, adják hozzá nevüket. Adataikat bizalmasan kezeljük. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül tükrözik lapunk álláspontját.

Kedves Olvasóink!
A Vasárnapi Hírek postacíme: 1300 Budapest,
Pf. 231. Telefonszám: (06-1)999-9531.
E számon várjuk olvasóink hívását minden
hétfőn délelőtt 9 és 12 óra között.
Faxszám: (06-1)430-1563.
E-mail cím: levelezes@vasarnapihirek.hu.
Kérjük, leveleiket e címekre küldjék!

Címkék: kommentár

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!