Válogatás Heti abszurd rovatunkban.

 
 

A hét száma: 12 000 000 000
Ennyi forintot biztosan elköltenek a Pallas Athéné Egyetem campusépületére – a közbeszerzési kiírás szerint. Ez az az egyetem, ahol többek Matolcsy György jegybankelnök unortodox közgazdaság-politikáját is oktatják majd. Az intézet gazdaságtudományi karát – a HVG forrásai szerint – a Magyar Nemzeti Bank alapítványai támogatják majd. Ezek az alapítványok arról híresek, hogy Matolcsy és a kormánypárt felfogása szerint a közpénzek itt vesztik el közpénzjellegüket.


A hét forradalmi lendülete
Még a parlamentben is szinte már forradalmi hangulatban jelentették be, hogy rendezik végre az egészségügyi dolgozók bérét – több tíz- illetve több százezer forinttal, éveken át nyúlóan. A kormány a bezzeg Gyurcsány idejében refrént használta retorikai ugródeszkának, de most ők végre. Itt és most. Aztán kiderült, hogy olyan jól sikerült a fizetések rendezése, hogy több száz orvos bére csökkent is a nagy emelésben. A szaktárca ugyanis az emeléssel párhozamosan megszüntette a pályakezdő orvosok ösztöndíjait. Az azért megnyugtató, hogy a tárca hajlandó megvizsgálni és orvosolni a problémát.


A hét miniszteri magyarázata
„A riporter olyan helyre próbálta követni a TEK vezérét, ahová civilként nem lett volna biztonságos belépni” – indokolta Simicskó István honvédelmi miniszter, miért rángatták el a Hír Tv riporternőjét Hajdu János TEK-vezértől, amikor arra szeretett volna választ kapni, hogyan kaphatott magyar letelepedési kötvényt egy elítélt orosz. A miniszter nyilván nem látta a felvételt, sem azt, hogy a TEK-vezérnek esze ágában sem volt válaszolnia – és éppen egy autókkal tömött parkoló felé tartott. A katona, aki lefogta a riporternőt, egyébként ezzel az indokkal tartotta távol a sajtót a tábornoktól: „Bocsánat, ez nem tartozik ide, jó? Fáradjanak arra! Köszönöm szépen.”A hét felújítása
Tarlós István, Budapest főpolgármestere – anyagi megfontolásból – nem újítaná fel az M3-as metró aluljáróit és megállóit. Az állomások akadálymentesítése ugyanakkor az uniós támogatás egyik feltétele volt. A helyzet azért szomorú, mert az akadálymentesítést alighanem a feltétel nélkül is el kellene végezni. Ez nyilván az eszébe sem jutott Tarlósnak. Talán most elér a füléig.
 

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!