Válogatás Heti abszurd rovatunkban.

 
 
 

A hét száma: 40 000 000 000 
azaz 40 milliárd forintba is kerülhet, ha menekültek tömegei indítanak pert, úgy, ahogy az a két bangladesi polgár is tette, és akiknek kiutasítása miatt a strasbourgi emberi jogi bíróság el is marasztalta Magyarországot. Kovács Zoltán szerint olyan emberi jogokra hivatkozva, melyek egyetlen nemzetközi szerződésben sincsenek rögzítve. Mondjuk elég valószínűtlen, hogy a strasbourgi bíróság új emberi jogokat kreált. De az is igaz, az Alaptörvényben sincs benne a hülyeséghez való jog, noha Simicska Lajos kinyilatkoztatta: mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni. És valahogy ezt a jogot egy egész ország tiszteletben is tartja.


A hét fenyítése
Fegyelmit kapott az 1956-os Intézet négy – az 1956-os forradalom és a 20. századi magyar történelem meghatározó – kutatója.
Bűnük annyi volt, hogy bírálták a Terror Háza által megrendelt és jóváhagyott plakátokat, amelyik közül az egyik konkrétan felcserélt egy forradalmi szereplőt.
Az 1956-os Intézet az Országos Széchényi Könyvtár alá tartozik, így ennek vezetője „fenyítette” a kutatókat, vitatható formai okokra hivatkozva. De a szakmai közvélemény szerint a Terror Háza főigazgatójának, Schmidt Máriának a bosszúja kapta oldalba a munkatársakat. Az üzenet egyértelmű: az Orbán-rezsim Magyarországán a forradalom helyes hangja: a csend.


A hét Lenin-újraélesztése
A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Meghosszabbítja az 1956-os emlékévhez kötődő pályázati határidőket. Így az emlékév (ténylegesen 2016) leketyegése után is lehet támogatásért folyamodni. De nincs ezzel semmi baj, csak történelmi tradíciót folytat a Schmidt Mária által irányított szervezet. Lenin a permanens forradalmat hirdette, nálunk a permanens emlékév dívik. Pontosabban a permanens haveri költés: fent nevezett szervezet ugyanis mértékkel hajlandó csak kiadni az emlékév költségeit. Nem csoda: a nemzeti emlékezés részeként sok milliókért újítják fel baráti újságírók kocsmáit, illetve sok tízmillióért énekelnek fel ingyen dolgozó művészekkel másodlagos frissességű, halszagú „forradalmi himnuszokat”.


A hét kertészkedése
Nem tolerálja Szentendre a „kutyafáját” – persze nem a káromkodás zavarja a művészvárost, hanem azok a politikai formációk, amik nem jobboldaliak. Így azokat a fákat, amiket két hete a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ültetett (lásd: képünket), egyszerűen kiszedette. És hogy ne éktelenkedjenek lyukak a földben, helyükre a saját fáit állította – ugyanolyanokat, amilyenek a „kutyafák voltak”.
A városvezetés – a politikai flóraevolúció jegyében – most nyilván azon morfondírozik, miként intézhetné el, hogy a fasoroknak is csak jobb oldaluk legyen. Vagy ha ez nem megy, akkor legalább a kutyák kizárólag balra vizeljenek – ez egyébként egyirányúsítással menedzselhető.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!