Válogatás Heti Abszurd rovatunkban.

 
Fotó: Németh András Péter


A hét blamája
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hétfőn felszólította az uniós tagországokat, hogy ne küldjenek vissza menekülteket Magyarországra, amíg a budapesti kormány nem hozza összhangba a menekültek és bevándorlók kötelező őrizetbe vételéről rendelkező törvénymódosítását az uniós jogszabályokkal és a nemzetközi joggal. Filippo Grandi főbiztos szerint a módosított menekültügyi szabályozás március 28-i hatályba lépése óta az új menedékkérőket – közöttük gyermekeket – magas pengés drótkerítéssel körülvett konténerekben tartják fogva, amíg nem folytatják le a teljes eljárást, ami elfogadhatatlan.
Nemrégiben a strasbourgi emberi jogi bíróság a régi, enyhébb szabályok alkalmazása miatt is igen súlyos pénzbírsággal sújtotta a magyar államot két bangladesi menedékkérő panasza nyomán. Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese nemrégiben világosan meghatározta a konfliktus okát: ők azt szeretnék, hogy befogadjunk „migránsokat”, mi pedig nem.


A hét partnersége
A Direkt36 oknyomozó portál információja szerint az Európai Unió büntetéssel sújtotta Magyarországot a Jeremie-program kezelése miatt. Az uniós ellenőrök kifogásolták például azt, hogy Hernádi Zsolt, a Mol első emberének alapkezelője egy szexpartnerkereső oldalakkal foglalkozó vállalkozást támogatott az EU forrásainak felhasználásával. Több problémát találtak egy olyan alapnál is, amelynek egyik résztulajdonosa Orbán Viktor korábbi tanácsadója, Tombor András. A magyar hatóságok közölték, hogy ennek az alapnak az ügyében egy büntetőeljárás is folyamatban van. A brüsszeli hatóságok a Direkt36 rendelkezésére álló dokumentumok szerint kifogásolták azt, hogy a pénzek szétosztására olyan cégeket választottak ki a magyar hatóságok, amelyek „egy bizonyos befektetői körhöz” tartoztak. Nem nevezték meg, hogy kiket értenek ez alatt, de a nyertes cégek között számos olyan van, amely jó kormányzati kapcsolatairól ismert üzletemberek – Hernádi és Tombor mellett például Garancsi István – érdekeltségébe tartoznak. Ami a szexpartnerkereső oldalakat illeti, meglehet, nem az unió csalás elleni hivatala, hanem a megcsalás elleni részleg lenne az illetékes – ha lenne ilyen. Addig marad a hasznot hozó politikai hűség törvényességének felülvizsgálata.


A hét lobogói
A tüntetők szinte minden demonstráción eléneklik Bródy János Ha én zászló volnék című dalát, amely egyre újabb jelentéseket vesz fel. A heti demonstrációkon például azt követelték, hogy az uniós lobogó kerüljön ki újra a Parlament elé, a Magyar Rádió Pollack Mihály téri épületére ki is tűzték s mindvégig jelképként használták. Emlékezetes, hogy az előző parlamenti ciklus végén Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselőként kihajította a Házból a kék színű európai lobogót, igaz, hamarosan ő is repült a frakcióból, amely némi meglepetésre a héten aláírta a CEUtörvény alkotmánybírósági felülvizsgálatát kérő ellenzéki beadványt.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!