Válogatás Heti abszurd rovatunkban.

  <h1>Heti abszurd, 2017. május 6.</h1>-
  <h1>Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI</h1>-
  <h1>Németh Szilárd - Fotó: Vörös Szilárd</h1>-

Heti abszurd, 2017. május 6.

- – Kép 1/3


A hét üzlete
Lakást bérelni a Budai Várban. Persze csak akkor, ha az ember rokona vagy ismerőse Nagy Gábor polgármesternek. Vagy maga Nagy Gábor polgármester. Nemrég a Magyar Nemzet derítette ki, hogy a haverok-buli-fanta nyomvonalon akár 440 forintos négyzetméteráron is hozzá lehet jutni egy-egy önkormányzati lakáshoz. A legutolsó történet a polgármester exfeleségéé, aki a Dísz tér 15-ben egy 60 négyzetméteres ingatlant bérel potom 30 600 forintért (510 Ft/nm). Ez egyébként csak egy kicsivel kevesebb, mint amennyiért ugyanekkora bérleményhez juthatunk Nyíregyházán vagy Salgótarjánban.


A hét ügynöke
Egyházi belügynek tekinti a kormány, hogy Lehel László lelkész, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetője ügynök volt – nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Kettős a tárca mércéje: hiszen törvény szerint a lapok szerkesztőinek esetleges ügynökmúltja közügy, ahogy a politikusoké is. Hivatalosan azért, mert közösségeket irányítanak, és a jogszabály szerint ezt csak tiszta múlttal tehetik. A formállogika alapján ezzel az Emmi szerint a hívő emberek gyülekezetei nem jelentenek társadalmi-emberi közösségeket. Persze valószínűleg nem erről van szó. Hanem arról, hogy a hatalom szereti, ha a közösségeket fogható/befolyásolható emberek irányítják – és a központi akaratnak megfelelően terelgetik a nyájat. És már csak azért is blöff az Emmi „belső ügyezése”, mert Balog lelkész-miniszter épp a napokban jelentette ki, hogy a vallás nem magánügy. Emlékeznek, amikor 1991-ben itt járt a pápa? II. János Pál. A nyilvánosság előtt nyájas volt a főpapokkal, de a kulisszák mögött kerülte őket – az ok: sokukat beszervezte a szocialista állambiztonság. Úgyhogy a jelek szerint az Orbán-rezsim a kádári modellt követi: nem baj, ha a papok Istent szolgálják – amíg paríroznak. 


A hét uszodamegnyitója
Kétségkívül a miniszterelnök viszi el a pálmát ebben a kategóriában, aki képes volt Csengeren, csuromvíz kisgyerekeknek azt mondani, hogy fogyik a magyar, de nem szabad úgy tennünk, mint azok, akik migránsokkal foltozzák be a lukakat. „Mindenki megnyugodhat, mert amíg ez a kormánya van az országnak, addig itt nem lesz ilyen, akármit is találjanak ki Brüsszelben, a magyarok a belső tartalékokból kezelik a helyzetet.” Az úszásért lelkesedő csengerieknek Kovács Sándor fideszes képviselő is elmondta, merre hány óra. Arra kérte ugyanis a szatmári embereket, hogy töltsék ki és küldjék vissza a kormánynak a nemzeti konzultációt. A víz egyébként kellemes hőfokú.   A hét képe
Ásító inas. Érdemes megfigyelni a művész ecsetkezelését, amely egyszerre mutatja a központi figura öltözetének finoman árnyalt textúráját és megnyerő habitusát. A mű többrétegű jelentéskészletéből az alkotó láthatóan főleg a „korán reggel van, én mégis itt b@szom a rezet” síkot emeli ki.
(Fotó: Vörös Szilárd) 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!